Πτωτικά η Wall Street, υπό το βάρος ανεργίας στις ΗΠΑ

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2021, 17:05
Πτωτικά η Wall Street, υπό το βάρος ανεργίας στις ΗΠΑ

Με αρνητικά πρόσημα κινούνται την Πέμπτη οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, με τους επενδυτές να "ζυγίζουν" τα χειρότερα του αναμενομένου στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ τα οποία ανακοινώθηκαν νωρίτερα σήμερα, αλλά και να διευρύνουν την εγκατάλειψη εκ μέρους τους των μετοχών των κολοσσών του τεχνολογικού κλάδου, προσπαθώντας να κατοχυρώσουν τα κέρδη της προηγούμενης περιόδου.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones "χάνει" 198,34 μονάδες ή 0,63%, με τον ευρύτερο S&P 500 να υποχωρεί κατά 28,93 μονάδες ή 0,74%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq καταγράφει απώλειες 130,04 μονάδων ή 0,93%.

Η μετοχή της Walmart υποχωρεί κατά 6%, μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων δ' τριμήνου τα οποία υστερούν σε σχέση με τις προβλέψεις των αναλυτών. Η αλυσίδα λιανικών πωλήσεων προέβλεψε ακόμη επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των πωλήσεών της το τρέχον έτος.

Η μετοχή της Apple υποχωρεί και σήμερα, κατά 1,3%, ενώ σε εβδομαδιαία βάση έχει απωλέσει 4,6% της αξίας της, σε μια απόπειρα profit-taking εκ μέρους ορισμένων επενδυτών μετά την εκτίναξη των μετοχών των κολοσσών της τεχνολογίας. Πτωτικά κινείται και η μετοχή της Tesla, κατά 1,2%.

Σταδικά, εξάλλου, κλείνει ο κύκλος της τρέχουσας περιόδου ανακοίνωσης εταιρικών αποτελεσμάτων, την ίδια ώρα που στην Ουάσινγκτον συζητείται εντατικά το σχέδιο νέου πακέτου δημοσιονομικής τόνωσης. Οι επενδυτές αναμένουν το άνοιγμα της οικονομίας, καθώς θα προχωρούν οι εμβολιασμοί να δώσουν ισχυρή ώθηση στους ρυθμούς ανάπτυξης.

Παρά τους ισχυρούς κλυδωνισμούς από την πανδημία, τα εταιρικά κέρδη ξεπέρασαν σε γενικές γραμμές τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Από τις 400 εταιρείες του S&P 500 που έχουν ανακοινώσει μέχρι σήμερα τα αποτελέσματα τους, το 80% ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Οι επενδυτές συνεχίζουν παράλληλα να παρακολουθούν το ράλι των τιμών στις αγορές πετρελαίου, καθώς το πολικό ψύχος έχει προκαλέσει σοβαρές διαταραχές στην πετρελαϊκή βιομηχανία του Τέξας και άλλων πολιτειών.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow Jones, 6 κινούνται με θετικό πρόσημο και 23 με αρνητικό. Των κερδών ηγούνται εκείνες των 3M, Home Depot, Coca Cola, ενώ των απωλειών εκείνες των Walmart, Apple, Boeing.

Οικονομικές εξελίξεις

Απροσδόκητη άνοδο κατέγραψε ο αριθμός των αιτήσεων παροχής επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, υποδηλώνοντας την ανώμαλη ανάκαμψη της αγοράς εργασίας εν μέσω της συνεχιζόμενης πανδημίας.

Οι αιτήσεις για παροχή επιδόματος ανεργίας διαμορφώθηκαν στα 861.000 στην εβδομάδα μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου, υψηλότερα κατά 13.000 από την αναθεωρημένη μέτρηση της προηγούμενης εβδομάδας.

Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις μειώθηκαν κατά 64.000 στα 4,49 εκατ. κατά τη διάρκεια της εβδομάδας μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου.

Οι κατασκευές νέων κατοικιών στις ΗΠΑ, εξάλλου, μειώθηκαν τον Ιανουάριο μετά από τέσσερις μήνες ανόδου, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου.

Οι ενάρξεις κατοικιών μειώθηκαν κατά 6% τον Ιανουάριο σε σχέση με τον Δεκέμβριο, στα 1,580 εκατ.

Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για πτώση 0,5% στα 1,66 εκατ.

Το τρέχον επίπεδο των ενάρξεων είναι ελαφρώς υψηλότερο από τον αριθμό των 1,57 εκατ. προ πανδημίας του περασμένου Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, είναι 2,3% χαμηλότερα σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγουμένου έτους.

Τον Δεκέμβριο οι ενάρξεις διαμορφώθηκαν στον ανοδικά αναθεωρημένο αριθμό των 1,680 εκατ. έναντι των αρχικών εκτιμήσεων για 1,669 εκατ.

Οι οικιστικές άδειες, αυξήθηκαν κατά 10,4% τον Ιανουάριο, στα 1,881 εκατ. έναντι εκτιμήσεων για πτώση 2,3% στα 1,67 εκατ. Οι κατασκευές νέων κατοικιών στις ΗΠΑ μειώθηκαν τον Ιανουάριο μετά από τέσσερις μήνες ανόδου, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου.

Οι ενάρξεις κατοικιών μειώθηκαν κατά 6% τον Ιανουάριο σε σχέση με τον Δεκέμβριο, στα 1,580 εκατ.

Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για πτώση 0,5% στα 1,66 εκατ. Το τρέχον επίπεδο των ενάρξεων είναι ελαφρώς υψηλότερο από τον αριθμό των 1,57 εκατ. προ πανδημίας του περασμένου Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, είναι 2,3% χαμηλότερα σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγουμένου έτους.

Τον Δεκέμβριο οι ενάρξεις διαμορφώθηκαν στον ανοδικά αναθεωρημένο αριθμό των 1,680 εκατ. έναντι των αρχικών εκτιμήσεων για 1,669 εκατ. Οι οικιστικές άδειες, αυξήθηκαν κατά 10,4% τον Ιανουάριο, στα 1,881 εκατ. έναντι εκτιμήσεων για πτώση 2,3% στα 1,67 εκατ.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2021, 17:05