Πτωτικά κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα καθώς οι επενδυτές τακτοποιούσαν τις θέσεις τους κατά την τελευταία συνεδρίαση του έτους, ενώ το ισχυρότερο lockdown για τον κορωνοϊό στη Βρετανία και η είδηση ότι οι ΗΠΑ αύξησαν του δασμούς σε κάποια προϊόντα της ΕΕ επηρέασαν αρνητικά το κλίμα. Οι όγκοι συναλλαγών ήταν μικροί με πολλούς επενδυτές να λείπουν την παραμονή της πρωτοχρονιάς και μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να είναι κλειστά.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 600 κατέγραφε πτώση 3,8% το 2020, υστερώντας σε σχέση με τους δείκτες μετοχών της Ασίας και της Wall Street που κινήθηκαν κοντά σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ, καθώς η γρήγορη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και οι ανησυχίες για το Brexit επηρέασαν αρνητικά τις αγορές. Ο γερμανικός δείκτης DAX έκλεισε χθες το 2020 με κέρδη 3,5% και λίγο μόλις χαμηλότερα από το ιστορικά υψηλό του επίπεδο, ενώ ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB υποχωρούσε 5,4% για φέτος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εν μέσω χαμηλών συναλλαγών, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχωρούσε 1,5% και ο γαλλικός δείκτης 0,7%, ενώ οι αντίστοιχες αγορές θα κλείσουν νωρίς σήμερα. Οι αγορές του Λονδίνου υπέστησαν μεγαλύτερο πλήγμα μετά την επιβολή από τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον των αυστηρότερων περιορισμών για την COVID-19 για την αντιμετώπιση του μεταλλαγμένου στελέχους του ιού.

Οι μετοχές των γαλλικών εταιρειών Airbus, Safran, Pernod Ricard και Remy Cointreau υποχωρούσαν περίπου 1% μετά την ανακοίνωση της αμερικανικής κυβέρνησης ότι θα αυξήσει τους δασμούς σε προϊόντα της ΕΕ, περιλαμβανομένων εξαρτημάτων αεροσκαφών και κρασιών από τη Γαλλία και τη Γερμανία στην τελευταία φάση μίας 16ετούς μάχης μεταξύ Ουάσιγκτον και Βρυξελλών για τις επιδοτήσεις σε αεροπορικές εταιρείες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης