Οι τιμές των μετοχών μειώθηκαν σήμερα διεθνώς και η απόδοση των γερμανικών ομολόγων υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο επταμήνου, καθώς οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη προχώρησαν σε πιο αυστηρούς περιορισμούς για να αντιμετωπίσουν το επιταχυνόμενο δεύτερο κύμα κρουσμάτων της COVID-19, περιορίζοντας τις προοπτικές για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχώρησαν από νωρίς, για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις αγορές της Ασίας που σημείωσαν απώλειες στη διάρκεια της νύχτας και την πτώση της Wall Street με αιχμή τις μετοχές της Amazon και της Microsoft εν μέσω της περιόδου ανακοίνωσης εταιρικών αποτελεσμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 600 σημείωνε απώλειες 1,7% σε χαμηλό σχεδόν δύο εβδομάδων, με τις αγορές του Λονδίνου και του Παρισιού να υποχωρούν κατά 1,4% έως 1,7% και της Φρανκφούρτης και του Μιλάνου κατά 2% έως 2,5%.

Αναλυτές σημείωναν ότι η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού σε όλη την Ευρώπη και το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για την ύπαρξη εμβολίου σύντομα, μετά τα προβλήματα που εμφανίστηκαν σε δύο τέτοιες προοπτικές υψηλού προφίλ, έπλητταν το κλίμα. Οι ελπίδες για ένα πακέτο στήριξης της οικονομίας των ΗΠΑ από τον κορωνοϊό, πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, ξεφούσκωσαν επίσης μετά τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν ότι είναι δύσκολη μία τέτοια συμφωνία.

Σήμερα αρχίζει η διήμερη σύνοδος των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ η ΕΕ και η Βρετανία συνεχίζουν τις προσπάθειές τους να ξεπεράσουν εμπόδια, όπως αυτά για τα δικαιώματα αλιείας και τις ασφαλιστικές δικλείδες για τον ανταγωνισμό, για να καταλήξουν σε μία εμπορική συμφωνία πριν τη λήξη των μεταβατικών ρυθμίσεων για το Brexit στις 31 Δεκεμβρίου. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είχε δηλώσει ότι θα σταματούσε τις συζητήσεις αν δεν υπήρχε συμφωνία έως τις 15 Οκτωβρίου, αλλά αυτή η απειλή έχει υποχωρήσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αποδόσεις των γερμανικών κρατικών ομολόγων υποχώρησαν κατά περισσότερο από επτά μονάδες βάσης στο -0,627%, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Μαρτίου, καθώς τα αυξανόμενα κρούσματα κορωνοϊού στην Ευρώπη ενέτειναν την ανησυχία ότι η προοπτική νέων περιοριστικών μέτρων θα προκαλέσει νέο πλήγμα στην αγκομαχούσα οικονομία της Ευρωζώνης.

Οι αποδόσεις των γερμανικών 10ετών τίτλων έχουν μειωθεί σχεδόν 10 μονάδες βάσης αυτή την εβδομάδα. Το ράλι των κρατικών ομολόγων στον πυρήνα της Ευρώπης επεκτάθηκε σε άλλες αγορές, όπως τη γαλλική και τη βελγική, όπου οι αποδόσεις υποχώρησαν επίσης στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο, καθώς οι αρχές ετοιμάζονται να περιορίσουν τη δραστηριότητα σε τμήματα των οικονομιών τους.

Η ευρωπαϊκή οικονομία έχανε δυναμική στα τέλη του τρίτου τριμήνου. Η Γερμανία θα ανακάμψει βραδύτερα από την πανδημία από ό,τι προβλεπόταν αρχικά, σύμφωνα με χθεσινή πρόβλεψη των κορυφαίων οικονομικών ινστιτούτων της χώρας. Το κλίμα αποστροφής του κινδύνου στις διεθνείς αγορές ομολόγων επεκτάθηκε ευρύτερα, με αποτέλεσμα να ανακοπεί το ράλι στις αγορές ομολόγων των χωρών της περιφέρειας της Ευρώπης, περιλαμβανομένης της ιταλικής αγοράς, καθώς οι επενδυτές κατοχύρωναν τα κέρδη τους. Οι αποδόσεις των ιταλικών 10ετών τίτλων διαμορφώνονταν στο 0,70% μετά τη χθεσινή πτώση τους στο χαμηλό επίπεδο-ρεκόρ του 0,634%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης