Με μεικτά πρόσημα κινούνται την Παρασκευή οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street στον απόηχο της παρουσίασης του πακέτου τόνωσης της οικονομίας από τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, με τους επενδυτές να ανησυχούν ότι η τεράστια αύξηση στις δημοσιονομικές δαπάνες ενδεχομένως να οδηγήσει και σε αύξηση φόρων.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός Dow Jones χάνει 120,28 μονάδες ή 0,39%, ο S&P 500 καταγράφει πτώση 12,45 μονάδων ή 0,35% και ο τεχνολογικός Nasdaq  υποχωρεί κατά 14,21 μονάδες ή 0,13%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν παρουσίασε χθες το πολυαναμενόμενο σχέδιο του για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού. Το πακέτο τόνωσης του νέου προέδρου των ΗΠΑ προβλέπει δαπάνες 1,9 τρισ. δολ. για να προσφερθεί στήριξη στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, αλλά και για την οικονομική ενίσχυση των πολιτειακών και τοπικών κυβερνήσεων.

Η πρόταση του Μπάιντεν, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την αύξηση των επιπρόσθετων ομοσπονδιακών επιδομάτων ανεργίας σε 400 δολαρίων την εβδομάδα και την επέκτασή τους έως τον Σεπτέμβριο και τις άμεσες πληρωμές σε πολλούς Αμερικανούς ύψους 1.400 δολαρίων. Η πρόταση κάνει λόγο επίσης για 70 δισ. δολάρια για τεστ κορονοϊού και προγράμματα εμβολιασμού καθώς και αύξηση του ομοσπονδιακού κατώτατου μισθού σε 15 δολάρια την ώρα.

Ο Μπάιντεν έχει αναφέρει ότι θέλει το Κογκρέσο να περάσει τη νομοθεσία το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου να βοηθήσει την αμερικανική οικονομία να αντιμετωπίσει τους κλυδωνισμούς από την αλματώδη εξάπλωση των μολύνσεων του κορονοϊού στη χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι γιγαντιαίες δαπάνες που προβλέπει πάντως το πακέτο τόνωσης της οικονομίας επανέφεραν στο προσκήνιο τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο αύξησης της φορολογίας από το – ελεγχόμενο από τους Δημοκρατικούς – Κογκρέσο.

Στα επιχειρηματικά νέα, αυξήθηκαν 42% τα καθαρά κέρδη δ΄ τριμήνου της JP Morgan Chase, και διαμορφώθηκαν στα 12,14 δισ. δολάρια ή 3,79 δολάρια ανά μετοχή. Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 2,62 δολάρια ανά μετοχή.

Εν τω μεταξύ, πτώση 7% κατέγραψαν τα κέρδη δ΄ τριμήνου της Citigroup, με την τράπεζα να αξιοποιεί μέρος των αποθεματικών της για να καλύψει δυνητικά επισφαλή δάνεια. Η αμερικανική τράπεζα ανακοίνωσε ότι τα κέρδη υποχώρησαν στα 4,63 δισ. δολάρια ή 2,08 δολάρια ανά μετοχή, σε σχέση με τα 4,98 δισ. δολάρια ή 2,15 δολάρια ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο. Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 1,34 δολάρια.

Ακόμη, η Wells Fargo ανακοίνωσε κέρδη δ΄ τριμήνου που ήταν υψηλότερα των εκτιμήσεων για πρώτη φορά τα τελευταία έξι τρίμηνα. Τα έσοδα ωστόσο μειώθηκαν περισσότερο από ό,τι αναμενόταν, καθώς τα χαμηλότερα επιτόκια επηρέασαν τα καθαρά έσοδα από τόκους.

Tα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν 0,7% τον Δεκέμβριο από τον προηγούμενο μήνα, ξεπερνώντας την εκτίμηση των αναλυτών για μείωση κατά 0,1%. Οι πωλήσεις συμπλήρωσαν τον Δεκέμβριο τρεις διαδοχικούς μήνες πτώσης καθώς η πανδημία κάνει ολοένα και περισσότερο αισθητό το αποτύπωμα της στη χώρα.

Παράλληλα, ο δείκτης τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ σημείωσε άνοδο 0,3% σε μηνιαία βάση, ενώ ο δομικός δείκτης ενισχύθηκε 0,1% τον Δεκέμβριο. Σχεδόν η μισή από το σύνολο της αύξησης, αποδόθηκε στις τιμές καυσίμων, οι οποίες ενισχύθηκαν 16,1%. Σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2019, ο ΡΡΙ αυξήθηκε 0,8%, με τις τιμές να σημειώνουν άνοδο από τον Σεπτέμβριο, μετά από την πτώση που σημειώθηκε την άνοιξη και το καλοκαίρι. Οι δομικές τιμές αυξήθηκαν 1,2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Τέλος, η βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 1,6% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Federal Reserve, εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον περασμένο Ιούλιο. Τα στοιχεία ξεπέρασαν κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για αύξηση 0,5% σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal.  Στο δ’ τρίμηνο του 2020 συνολικά, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 8,4% σε ετήσια βάση. Τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας έδειξαν ότι η μεταποιητική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,9% τον Δεκέμβριο, συμπληρώνοντας οκτώ μήνες ανόδου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης