Με μικτά πρόσημα κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street στις συναλλαγές της Δευτέρας μετά τα ρεκόρ των Dow Jones και S&P 500 στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας στον απόηχο των απογοητευτικών στοιχείων που ανακοινώθηκαν για την αγορά εργασίας τα οποία θεωρήθηκε ότι θα αποτρέψουν την Federal Reserve από το να δρομολογήσει τη σύσφιξη της πολιτικής της.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε μόλις 266.000 θέσεις εργασίας τον Απρίλιο, χάνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για περίπου 1 εκατ. θέσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αδυναμία στην αγορά εργασίας ενίσχυσε τις προσδοκίες ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν θα αποσύρει τα μέτρα τόνωσης παρά την ενίσχυση των ρυθμών ανάπτυξης τους τελευταίους μήνες καθώς οι μαζικοί εμβολιασμοί έχουν οδηγήσει σε άρση των μέτρων περιορισμού και στο άνοιγμα της οικονομίας.

Στο ταμπλό ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones προσθέτει 229,99 μονάδες ή 0,66% στις 35.007,75 μονάδες. Ο S&P 500 χάνει 2,16 μονάδες ή -0,05% στις 4.231,75 μονάδες, ενώ ο Nasdaq υποχωρεί 152,60 μονάδες ή -1,12% στις 13.598,24 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 22 κινούνται με θετικό πρόσημο και οκτώ με αρνητικό. Εξ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη σημειώνει η Walgreens Boots Alliance με κέρδη 1,16 δολ. ή σε ποσοστό 2,13% στα 55,69 δολ. και ακολουθούν Dow στα 70,30 δολ. με άνοδο 1,82% και Chevron με κέρδη 1,79% στα 111,99 δολ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι Intel (-2,24%), Apple (-1,08%) και Salesforce.com (-1,00%).

Οι επενδυτές παρακολουθούν παράλληλα τις εξελίξεις γύρω από την κυβερνοεπίθεση σε έναν σημαντικό αγωγό που παραδίδει περίπου το 45% των καυσίμων που καταναλώνονται στην Ανατολική Ακτή. Η Colonial Pipeline ανακοίνωσε μέσα στο σαββατοκύριακο ότι έκλεισε τον αγωγό καθώς έχει γίνει στόχος κυβερνοεπίθεσης για λύτρα.

Τα futures της βενζίνης σημειώνουν άνοδο άνω του 1% αν και οι αναλυτές εκτιμούν ότι η αύξηση ενδεχομένως να μην φτάσει στις αντλίες αν η λειτουργία του αγωγού αποκατασταθεί μέσα στις επόμενες ημέρες. Τα futures του πετρελαίου επίσης κινούνται ανοδικά.

Στο μεταξύ, η περίοδος των εταιρικών αποτελεσμάτων πλησιάζει στο τέλος της. Μέχρι την Παρασκευή, το 88% των εταιρειών του S&P 500 είχε γνωστοποιήσει τα αποτελέσματα του για το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με την FactSet. Ο δείκτης εμφανίζει πλέον την υψηλότερη ετήσια ανάπτυξη στα κέρδη από το πρώτο τρίμηνο του 2010, σύμφωνα με τους αναλυτές της FactSet.

Οι αναλυτές περιμένουν οι αμερικανικές εταιρείες να συνεχίζουν να εμφανίζουν αύξηση κερδών με διψήφια ποσοστά αύξησης για το υπόλοιπο του 2021. Αυτή η τάση οφείλεται και στις ιδιαίτερα άσχημες συνθήκες το αντίστοιχο περσινό διάστημα όταν η πανδημία χτυπούσε με ιδιαίτερα σφοδρότητα τις ΗΠΑ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης