Με μεικτά πρόσημα κινούνται οι δείκτες της Wall Street την Πέμπτη, μία μόλις ημέρα μετά τα νέα ρεκόρ των Dow Jones και S&P 500 στον απόηχο της απόφασης της Fed να διατηρήσει αμετάβλητη την πολιτικής της, με την επενδυτική ψυχολογία να βαραίνει σήμερα η νέα άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones σημειώνει μικρά κέρδη της τάξης των 34 μονάδων ή 0,10% και κινείται στις 33.049,45 μονάδες. Αντίθετα, ο ευρύτερος S&P 500 υποχωρεί κατά 0,55% στις 3.952,10 μονάδες, ενώ τις ισχυρότερες πιέσεις δέχεται ο τεχνολογικός Nasdaq, που είναι ο πιο ευάλωτος στην αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων, κινούμενος στις 13.338,70 μονάδες με πτώση 1,38%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την Τετάρτη, παρά το επιφυλακτικό ξεκίνημα, και οι τρεις βασικοί δείκτες κινήθηκαν ανοδικά, με τον Dow Jones μάλιστα να κλείνει για πρώτη φορά πάνω από τις 33.000 μονάδες σημειώνοντας και νέο ρεκόρ, τον S&P 500 να τερματίζει επίσης σε νέα υψηλά και τον τεχνολογικό Nasdaq να γράφει κέρδη 0,40%.

Αιτία για τη χθεσινή άνοδο ήταν η ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, που διαμήνυσε ότι δεν σκοπεύει να προχωρήσει σύντομα στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της, ενώ παράλληλα αναθεώρησε ανοδικά τις εκτιμήσεις της για τον ρυθμό ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας.

Ειδικότερα, η Fed διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια αναφοράς της κοντά στο μηδέν, διαμηνύοντας παράλληλα ότι δεν “βλέπει” αύξηση επιτοκίων μέχρι το 2023, παρότι ο πληθωρισμός έχει ξεπεράσει τον στόχο του 2%, ενώ πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων της μέχρις ότου να δει απτά στοιχεία βελτίωσης της οικονομίας και της αγοράς εργασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ό,τι αφορά την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, η Fed αναθεώρησε ανοδικά τις εκτιμήσεις της για το ΑΕΠ των ΗΠΑ το τρέχον έτος, σημειώνοντας ότι αναμένεται να αυξηθεί κατά 6,5%, έναντι 4,2% που ήταν η εκτίμησή της τον Δεκέμβριο.

Ο δε επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, καθησύχασε τους φόβους που έχουν προκαλέσει οι πληθωριστικές πιέσεις, επαναλαμβάνοντας ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θέλει πρώτα να δει τον πληθωρισμό να υπερβαίνει τον στόχο του 2% καθώς και απτά σημάδια βελτίωσης της αγοράς εργασίας και της οικονομίας, προτού ξεκινήσει να συσφίγγει την νομισματική πολιτική της και να αυξάνει τα επιτόκια.

Ωστόσο, σήμερα η νέα άνοδος που καταγράφουν οι αποδόσεις των ομολόγων επανέφεραν τις ανησυχίες στις τάξεις των επενδυτών, ασκώντας πιέσεις στις μετοχικές αξίες, κυρίως του τεχνολογικού κλάδου, καθώς τροφοδοτούν έναν νέο κύκλο μετακύλισης θέσεων σε πιο κυκλικές μετοχές.

Σημειώνεται ότι οι αποδόσεις των ομολόγων, μετά τη χθεσινή μικρή υποχώρηση, επέστρεψαν σήμερα σε ανοδική τροχιά, με την απόδοση του αμερικανικού 10ετούς να προσθέτει περισσότερες από 11 μονάδες βάσης και να φλερτάρει με το 1,75%, που είναι υψηλό 14 μηνών.

Στα μάκρο της ημέρας, απροσδόκητη αύξηση σημείωσαν οι νέες αιτήσεις ανεργίας στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα, σε μια ακόμα ένδειξη ότι αμερικανική αγορά εργασίας παλεύει να ανακάμψει από την πανδημία του κορονοϊού που ώθησε στην ανεργία περισσότερους από 22 εκατομμύρια Αμερικανούς πριν από ένα χρόνο

Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις για χορήγηση επιδομάτων ανεργίας ανήλθαν στις 770.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 13 Μαρτίου, αυξημένες κατά 45.000 σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας θα διαμορφωθούν στις 700.000.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης