Άμεση επίπτωση στις μετοχές παγκοσμίως είχε η ανακοίνωση της είδησης ότι ο πρόεδρος Τραμπ είναι θετικός στον κορωνοϊό. Το ένα μετά το άλλο τα χρηματιστήρια άρχισαν να γυρίζουν πτωτικά, ενώ και όσα άνοιγαν (με βάση τη διαφορά της ώρας) βρίσκονταν σε αρνητικό έδαφος.

Δεν μπορεί να καταγράψει όμως κανείς στοιχεία πανικού από το ενδεχόμενο η υπερδύναμη να μείνει «ακυβέρνητη» ή ο Ντόναλντ Τραμπ να χάσει τις εκλογές. Το κλίμα ήταν γεμάτο ερωτηματικά περισσότερο, ενώ οι επενδυτές δεν έσπευσαν σήμερα να προεξοφλήσουν αρνητικά σενάρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την Ασία η αρχή της πτώσης – Απώλειες και για το πετρέλαιο

Αρνητικά πρόσημα κατέγραψαν τα χρηματιστήρια της Αυστραλίας και της Ιαπωνίας την Παρασκευή, μετά την είδηση ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και η σύζυγός του Μελάνια Τραμπ είναι θετικοί στον κορωνοϊό.

Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 έχανε 1,39%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 σημείωσε απώλειες 0,72% στις 23.018,50 μονάδες. Υπενθυμίζεται ότι χθες το χρηματιστήριο του Τόκιο είχε διακόψει τις συναλλαγές του λόγω τεχνικού προβλήματος.

Οι αγορές σε Κίνα, Χονγκ Κονγκ, Ταϊβάν, Νότια Κορέα και Ινδία είναι κλειστές σήμερα λόγω αργιών.

Εν τω μεταξύ, η είδηση ότι ο Τραμπ και η σύζυγός του κόλλησαν κορωνοϊό ασκεί πιέσεις και στις τιμές πετρελαίου.

Συγκεκριμένα, το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου Brent, παράδοσης Δεκεμβρίου, χάνει 1,24 δολάρια ή 3,03%, στα 39,74 δολ. το βαρέλι, ενώ, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Νοεμβρίου χάνει 1,06 δολάρια ή 2,74% στα 37,65 δολ. το βαρέλι.

Οι μετοχές πετρελαϊκών εταιρειών σημείωσαν επίσης πτώση σήμερα. Στην Αυστραλία, οι μετοχές των Beach Energy και Santos υποχωρούν κατά 7,3%, ενώ και πάνω από 5% αντίστοιχα. Στην Ιαπωνία, η μετοχή της Inpex σημείωσε πτώση 3,25%.

Τη σκυτάλη πήρε η Ευρώπη

Απώλειες καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές στον απόηχο της είδησης ότι ο 74χρονος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και η 50χρονη σύζυγός του, Μελάνια, βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό και ήδη έχουν τεθεί σε καραντίνα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,62%, με τον ενεργειακό κλάδο (πετρέλαιο και φυσικό αέριο) να ηγούνται των απωλειών με 1,7% και όλους τους βασικούς κλάδους και χρηματιστήριο σε αρνητικό έδαφος. Ο έτερος πανευρωπαϊκός δείκτης, Eurostoxx 50, «χάνει» 1,04%.

Ο γερμανικός δείκτης DAX υποχωρεί κατά 1,11%, ο γαλλικός CAC 40 επίσης κινείται πτωτικά κατά 1,02% και ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει απώλειες 0,77%.

Στον ευρωπαϊκό νότο, ο ιταλικός FTSE MIB υποχωρεί κατά 0,94% και ο ισπανικός IBEX 35 «χάνει» 0,65%.

Το αρνητικό κλίμα επηρέασε και την Αθήνα

Σε απόλυτη σύνδεση με το αρνητικό διεθνές περιβάλλον είναι σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο απομακρύνεται εκ νέου από τις 630 μονάδες, ακολουθώντας τη διεθνή αβεβαιότητα.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 1,06% στις 624,62 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 14,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 12,3 εκατ. τεμάχια.

Πτώση 1,26% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.485,44 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 2,79% στις 293,19 μονάδες.

Η Eurobank και η Motor Oil σημειώνουν απώλειες 3,77% και 3,11% αντίστοιχα, με τις ΑΔΜΗΕ, Πειραιώς και Εθνική να ακολουθούν με πτώση άνω του 2%.

Άνω του -1% είναι και οι απώλειες σε Σαράντη, Titan, Alpha Bank, Jumbo, Coca Cola, ΟΠΑΠ και ΕΥΔΑΠ.

Ήπια πτωτικά κινούνται οι ΕΧΑΕ, Φουρλής, Βιοχάλκο, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος, ΔΕΗ, Λάμδα και Ελλάκτωρ, με τον ΟΤΕ να μην έχει μεταβολή.

Στον αντίποδα, ΟΛΠ, Aegean και Ελληνικά Πετρέλαια σημειώνουν μικρά κέρδη, με τη ΓΕΚ Τέρνα να ακολουθεί με άνοδο που φτάνει το 1,61%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης