Με ανανεωμένη ορμή επανέρχονται την Τρίτη οι πιέσεις στη Wall Street μετά την ακραία μεταβλητότητα της Δευτέρας με τους δείκτες να ανακτούν στο φίνις το θετικό πρόσημο έχοντας βρεθεί νωρίτερα σε ελεύθερη πτώση.

Ο βιομηχανικός Dow Jones κατάφερε χθες να κλείσει σε ανοδικό έδαφος αν και στα χαμηλά της ημέρας βρέθηκε να χάνει πάνω από 1.100 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq επέστρεψε από το -4,9%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πιέσεις ωστόσο επέστρεψαν σήμερα, οδηγώντας και πάλι σε απώλειες τους δείκτες, στο κλίμα ανησυχίας που έχει διαμορφωθεί για τις επόμενες κινήσεις της αμερικανικής Federal Reserve στο πλαίσιο της προσπάθειας της να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό.

Η διήμερη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ ξεκίνησε σήμερα, με τους επενδυτές να υιοθετούν στάση αναμονής ενόψει των δηλώσεων του προέδρου της κεντρικής τράπεζας αύριο για την οικονομία και τον πληθωρισμό.

Ο Τζερόμ Πάουελ αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο αύριο για την αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων τον Μάρτιο, ενώ η κεντρική τράπεζα αναμένεται να πραγματοποιήσει άλλες τρεις αυξήσεις στη συνέχεια προκειμένου να αντιμετωπίσει το άλμα των τιμών στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 40 ετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones χάνει 620,57 μονάδες ή -1,81% στις 33.718,61 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 υποχωρεί κατά 102,69 μονάδες ή -2,33% στις 4.308,75 μονάδες. Ο Nasdaq κατρακυλά κατά 346,91 μονάδες ή -2,50% στις 13.514,09 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones μόνο τρεις κινούνται με θετικό πρόσημο και 27 με αρνητικό. Τα μεγαλύτερα κέρδη σημειώνει η American Express με κέρδη 4,57 δολ. ή σε ποσοστό 2,88% στα 163,50 δολ. και ακολουθούν IBM στα 129,00 δολ. με κέρδη 0,11% και Johnson & Johnson στα 163,08 δολ. με άνοδο 0,07%.

Οι τρεις μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες είναι οι Home Depot (-2,96%), Dow (-2,68%) και Goldman Sachs (-2,67%).  

Την προσοχή των επενδυτών συγκεντρώνουν παράλληλα οι ανακοινώσεις των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων κολοσσών της αμερικανικής οικονομίας. Η IBM ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας τα τριμηνιαία της αποτελέσματα, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών.

Παράλληλα, η 3M Co. ανακοίνωσε σήμερα καλύτερα των εκτιμήσεων κέρδη για το τελευταίο τρίμηνο, ενώ η Johnson & Johnson δεν κατάφερε να επιβεβαιώσει τις προβλέψεις των αναλυτών για τα έσοδα για το δ’ τρίμηνο.

Η General Electric επίσης έχασε τις προβλέψεις των αναλυτών για τα έσοδα.

Στα μάκρο της ημέρας, οι τιμές των αμερικανικών κατοικιών συνέχισαν σε ανοδική τροχιά τον περασμένο Νοέμβριο, αν και η άνοδος έχει αρχίσει να επιβραδύνει όπως έδειξαν τα στοιχεία των δεικτών S&P CoreLogic Case-Shiller που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Ειδικότερα, σε εθνικό επίπεδο ο δείκτης εμφάνισε άνοδο 18,8% το Νοέμβριο του 2021 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020.

Ο δείκτης για 20 μητροπολιτικές περιοχές αυξήθηκε κατά 18,3% σε ετήσια βάση, επιβραδύνοντας από την άνοδο του προηγούμενου μήνα κατά 18,5%. Σε μηνιαία βάση ο δείκτης αυξήθηκε κατά 0,9% μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου.

Η Ομοσπονδιακή Στεγαστική Υπηρεσία έδωσε στη δημοσιότητα τον δικό της δείκτη για τις τιμές των κατοικιών που έδειξε αύξηση 17,5% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο. “Τα επίπεδα των τιμών παρέμειναν αυξημένα τον Νοέμβριο αλλά τα στοιχεία δείχνουν μια στροφή”, ανέφερε ο Will Doerner, επικεφαλής οικονομολόγος της Υπηρεσίας στο τμήμα έρευνας.

Στο μεταξύ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε σήμερα ότι η παγκόσμια οικονομία εισέρχεται στο 2022 σε ασθενέστερη θέση από ό,τι αναμενόταν σε προηγούμενες εκτιμήσεις, εξαιτίας της επιμονής της πανδημίας μέσω των συνεχών μεταλλάξεων του κορονοϊού, που διαταράσσει την εφοδιαστική αλυσίδα και την οικονομική ανάκαμψη, με τον πληθωρισμό να καραδοκεί, παραμένοντας – επίσης επίμονα – σε υψηλά επίπεδα.

Η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να “μετριαστεί” από 5,9% το 2021 σε 4,4% το 2022, αναφέρει το Ταμείο στις επικαιροποιημένες Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (WEO) που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα. Αυτό είναι μισή ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερα απ’ ό,τι προβλεπόταν στο WEO του ΔΝΤ τον Οκτώβριο (4,9%), αντανακλώντας σε μεγάλο βαθμό τις αναθεωρημένες επί τα χείρω προβλέψεις για τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη (ΗΠΑ και Κίνα).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης