Aν και τα τρία βρετανικά funds που δραστηριοποιούνται έντονα στο ελληνικό Χρηματιστήριο από το περασμένο καλοκαίρι, έχουν “παγώσει” τις κινήσεις τους προς τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών από τα μέσα του Απριλίου αναμένοντας τις εξελίξεις μετά τα stress tests, δεν πράττουν το ίδιο σε ό,τι αφορά τη μετοχή της ΔΕΗ. Έτσι, το Lansdowne Partners, συνεχίζει αργά και σταθερά και αυξάνει τα shorts του στον τίτλο της εταιρείας, έχοντας υπερδιπλασιάσει τις αρνητικές του θέσεις από τον Νοέμβριο όπου και ξεκίνησε να τις κτίζει.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, το βρετανικό fund προχώρησε την περασμένη Πέμπτη 26 Απριλίου σε εκ νέου αύξηση των short θέσεών του στη ΔΕΗ και στο 1,12% επί των μετοχών της, μία θέση που “μεταφράζεται” σε 7,1 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μόλις τρεις συνεδριάσεις νωρίτερα, στις 23 Απριλίου είχε επίσης αυξήσει τα shorts του στην εταιρεία και στο 1,01% επί των μετοχών της, ενώ νωρίτερα τον ίδιο μήνα (10 Απριλίου) τις είχε αυξήσει στο 0,91%.

Από τις 29 Νοεμβρίου οπότε το fund ξεκίνησε να “σορτάρει” την ΔΕΗ, με αφορμή τη μνημονιακή δέσμευση για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων, οι θέσεις του έχουν αυξηθεί κατά 111%, από 0,53% στο 1,12% σήμερα.

Και όλα αυτά παρά τα ισχυρά κέρδη που σημείωσε η μετοχή τόσο στα τέλη του περασμένου έτους, όσο και τους πρώτους μήνες του 2018 με την απόδοσή της να αγγίζει το 40,2% το τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου, που ήταν και η υψηλότερη στον FTSE 25.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, αξίζει να σημειώσουμε πως η ΔΕΗ ήταν από τις μετοχές που δεν έλαβαν μέρος στη σημαντική ανάκαμψη της αγοράς τις τελευταίες συνεδριάσεις του Απριλίου, υποχωρώντας μέσα σε μία εβδομάδα κατά περίπου 4%.

Πάντως, το τραπεζικό ράλι που ξεπέρασε τον Απρίλιο το 30%, ενόψει και των θετικών εκτιμήσεων γύρω από τα stress tests των ελληνικών τραπεζών, φαίνεται πως έχει βάλει προς το παρόν “φρένο” στις θέσεις των τριών βρετανικών funds, Marshall Wace, Lansdowne Partners και Oceanwood Capital Management, αφού δεν έχουν προχωρήσει σε καμία αλλαγή από τις 17 Απριλίου όπου το Marshall είχε αυξήσει τα shorts του στην Τράπεζα Πειραιώς και είχε κλείσει ή μειώσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, τα shorts του στην Εθνική Τράπεζα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης