Ανοδικά κινούνται οι δείκτες της Wall Street στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, παρά τα σημάδια επιβράδυνσης που δείχνει η αμερικανική αγορά εργασίας αλλά και τον προβληματισμό που έχει προκαλέσει από εχθές η ανακοίνωση της Pfizer για προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού του εμβολίου της κατά του κορονοϊού.

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται κατά 92 μονάδες ή 0,31% και κινείται για μια ακόμη φορά πάνω από τις 30.000 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 ενισχύεται κατά 17 μονάδες ή 0,45% στις 3.683 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq σημειώνει κέρδη 0,31% ή 38 μονάδων και κινείται στις 12.415 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αμερικανική αγορά συνέχισε κι αυτήν την εβδομάδα να κινείται κοντά στα υψηλά της συνεχίζοντας το ράλι του Νοεμβρίου που πυροδότησε η τεράστια πρόοδος των φαρμακοβιομηχανιών στην ανάπτυξη ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολών κατά του κορονοϊού.

Ωστόσο, η ορμή της μετριάστηκε εχθές, καθώς η Pfizer ανέφερε ότι αναμένει πλέον να διανείμει τις μισές εκ των δόσεων που είχε προϋπολογίσει στον σχεδιασμό της για το 2020 (50 εκατ. αντί για 100 εκατ.), εξαιτίας δυσκολιών με την αλυσίδα εφοδιασμού πρώτων υλών για την παραγωγή του εμβολίου της, γεγονός που προκάλεσε προβληματισμό στους επενδυτές.

Προσωρινά οι επενδυτές προβληματίστηκαν και από τα νέα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την αμερικανική αγορά εργασίας, τα οποία έδειξαν ότι συνέχισε να ανακάμπτει τον Νοέμβριο προσθέτοντας νέες θέσεις εργασίας, ωστόσο ο ρυθμός επιβράδυνε αισθητά από τους προηγούμενους μήνες εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε άλλες 245.000 θέσεις εργασίας από τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας.

Αυτή ήταν η μικρότερη αύξηση από τον περασμένο Μάιο. Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Bloomberg τοποθετούσαν τις νέες θέσεις εργασίας στις 460.000.

Τα κυβερνητικά στοιχεία έδειξαν ότι η ανεργία υποχώρησε οριακά κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες στο 6,7%, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ωστόσο, οι επενδυτές εκτιμούν ότι τα νέα από την αγορά εργασίας μποεί να επιταχύνουν τη διαδικασία των συνομιλιών στο Κογκρέσο για ένα νέο δημοσιονομικό πακέτο τόνωσης αξίας περίπου $900 δισ. το οποίο ενδεχομένως να ψηφιστεί ακόμα και πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων. Οι συζητήσεις μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών συνεχίζονται, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Στα υπόλοιπα μάκρο της ημέρας, το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι το εμπορικό έλλειμμα διευρύνθηκε τον Οκτώβριο στα $63,1 δισ. από $62,1 δισ. τον προηγούμενο μήνα. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal τοποθετούσαν το έλλειμμα στα $64,8 δισ.

Στο μεταξύ, η πανδημία στις ΗΠΑ συνεχίζει να καλπάζει με τη χώρα να καταγράφει νέο θλιβερό ρεκόρ με 3.157 θανάτους. Οι νοσηλείες επίσης σημείωσαν νέο ρεκόρ, ξεπερνώντας τις 100.600, σύμφωνα με το Covid Tracking Project.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης