Ήπια ανοδική εκκίνηση δείχνουν τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street, εν μέσω θετικών εξελίξεων στα μέτωπα της εμπορικής διένεξης ΗΠΑ και Κίνας και της απειλής για νέο μερικό κυβερνητικό shutdown στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, τα futures του Dow Jones κερδίζουν 37 μονάδες, του S&P μονάδες σχεδόν τρεις και του Nasdaq 17 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εμπορικές συνομιλίες Πεκίνου – Ουάσινγκτον συνεχίζονται εν μέσω πληροφοριών ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενδέχεται να επιμηκύνει την “εκεχειρία” με την Κίνα για άλλες 60 μέρες αν φανεί πως μια εμπορική συμφωνία των δύο πλευρών είναι κοντά.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει δηλώσεις πως οι συνομιλίες μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομικών του πλανήτη «πάνε πολύ καλά». Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές αναμένουν μόνο μια περιορισμένη εμπορική συμφωνία, ειδικά αν η προθεσμία της 1ης Μαρτίου που έχει τεθεί δεν επιμηκυνθεί.

Την ίδια ώρα, ο Τραμ αναμένεται να υπογράψει ένα νομοσχέδιο για την ασφάλεια των συνόρων, κάτι που θα αποτρέψει ένα νέο κυβερνητικό shutdown στις ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θετικά θεωρείται πως επιδρά στην αγορά και η στάση αναμονής που τηρεί η Federal Reserve σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Έτσι, παραμένουν, αλλά στο παρασκήνιο, οι ανησυχίες για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.

Στα μάκρο της ημέρας, αυξήθηκε ο αριθμός των αιτήσεων για την παροχή επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των αιτήσεων αυξήθηκε κατά 4.000 στον εποχικό προσαρμοσμένο αριθμό των 239.000 στη διάρκεια της εβδομάδας μέχρι τις 9 Φεβρουαρίου.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν 225.000 νέες αιτήσεις για την προηγούμενη εβδομάδα.

Παράλληλα, μικρή πτώση 0,1% σημείωσε ο δείκτης τιμών παραγωγού τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ κυρίως λόγω των χαμηλότερων τιμών στην ενέργεια, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα. Χωρίς να περιλαμβάνεται ο κλάδος της ενέργειας και τα τρόφιμα ο δείκτης αυξήθηκε 0,2%.

Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal έκαναν λόγο για αύξηση 0,1% στις τιμές παραγωγού και 0,2% στις δομικές τιμές.

Εν τω μεταξύ, την μεγαλύτερη πτώση από το 2009 κατέγραψαν οι πωλήσεις λιανικής τον Δεκέμβριο στις ΗΠΑ, σε μια ανησυχητική ένδειξη για την ανάπτυξη της οικονομίας, καθώς οι καταναλωτές περιόρισαν τις δαπάνες τους στο τέλος του χρόνου.

Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις λιανικής υποχώρησαν (σε προσαρμοσμένη βάση) 1,2% τον Δεκέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στα 505,8 δισ. δολάρια. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση των πωλήσεων κατά 0,1%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης