Πτωτικά κινούνται οι δείκτες της Wall Street στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, μετά το εντυπωσιακό ανοδικό ράλι των προηγούμενων ημερών, και παρά τα ενθαρρυντικά στοιχεία από την αγορά εργασίας, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να έχουν στραμμένη την προσοχή τους στην εκλογική “μάχη” Τραμπ-Μπάιντεν στις κρίσιμες πολιτικές που θα καθορίσουν ποιος να είναι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Dow Jones υποχωρεί 163 μονάδες ή 0,58% στις 28.226,81 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 “χάνει” 0,75% και διαμορφώνεται στις 3.484,50 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq καταγράφει απώλειες άνω των 150 μονάδων ή κατά 1,29% στις 11.737,31 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι μετοχές ωστόσο έχουν καταγράψει ένα ισχυρό ράλι τις προηγούμενες τέσσερις ημέρες, καθώς η προοπτική ενός μοιρασμένου Κογκρέσου μεταξύ των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων – όπως δείχνουν τα έως τώρα αποτελέσματα- μειώνει τις πιθανότητες για αυξήσεις φόρων εάν ο Δημοκρατικός υποψήφιος Τζο Μπάιντεν κερδίσει την προεδρία.

Σημειώνεται ότι μέχρι και το κλείσιμο της Πέμπτης ο Dow Jones “κερδίζει” 6,5%, που είναι η καλύτερη εβδομαδιαία επίδοσή του από τον Ιούνιο. Επίσης, ο S&P 500 ενισχύεται κατά 6,8% και ο τεχνολογικός Nasdaq κατά 8,1%, με αμφότερους τους δείκτες να σημειώνουν την καλύτερη εβδομάδα τους από τον Απρίλιο.

Στα της εκλογικής “μάχης”, ο Τζο Μπάιντεν βρίσκεται πιο κοντά από τον Ντόναλντ Τραμπ στη νίκη καθώς ήδη έχει εξασφαλίσει επισήμως 253 εκλέκτορες έναντι 214 του Τραμπ, με την καταμέτρηση να συνεχίζεται σε πολιτείες-κλειδιά, όπως η Νεβάδα, η Αριζόνα, η Πενσιλβάνια και η Τζόρτζια, που θα καθορίσουν και το ποιος θα καθίσει στο Οβάλ Γραφείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τις τελευταίες ώρες, μάλιστα, ο Μπάιντεν πήρε “κεφάλι” και στις πολιτείες της Τζόρτζια και της Πενσιλβάνια, ενώ διατηρεί το προβάδισμά του σε Νεβάδα και Αριζόνα, γεγονός που τον τοποθετεί κυριολεκτικά στο “κατώφλι” του Λευκού Οίκου.

Εν τω μεταξύ, στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε 638.000 θέσεις εργασίας τον Οκτώβριο, ενώ το ποσοστό της ανεργίας μειώθηκε στο 6,9%.

Οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν για έκτο διαδοχικό μήνα. Ωστόσο οι αναλυτές εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τις αντοχές της αγοράς εργασίας εν μέσω της νέας έξαρσης της πανδημίας.

Τα τελευταία στοιχεία του Johns Hopkins University έδειξαν ότι οι ΗΠΑ σημείωσαν και νέα ρεκόρ με πάνω από 121.000 κρούσματα. Παράλληλα, την Πέμπτη καταγράφηκαν περισσότεροι από 1.200 θάνατοι, μέγεθος που δεν είχε σημειωθεί από τα μέσα του Σεπτεμβρίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης