Έντονα ανοδικά και πάνω από τις 800 μονάδες κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον τραπεζικό κλάδο να ωθεί τον γενικό δείκτη στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη του Φεβρουαρίου, όταν έχασε το επίπεδο κατά το ξέσπασμα της πανδημίας.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 1,60% στις 803,79 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 10 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 6,9 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 1,74% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.927,60 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 3,21% στις 510,79 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με άλμα πολιορκεί και τις 800 μονάδες το Χρηματιστήριο

Τελευταία φορά που ο γενικός δείκτης βρισκόταν στα επίπεδα των 800 μονάδων ήταν στις 26 Φεβρουαρίου, όταν και η υγειονομική κρίση που ξέσπασε παγκοσμίως προκαλούσε τριγμούς σε όλες τις αγορές του πλανήτη. Έκτοτε χρειάστηκαν αρκετοί μήνες εσωστρέφειας και καθίζησης πριν η ελληνική αγορά μπει στο στόχαστρο των long, αλλά και πεντέμισι εβδομάδες ανόδου για να καλυφθεί σημαντικό μέρος του χαμένου εδάφους.

Βέβαια, στα επίπεδα των 800-805 μονάδων η αγορά αντιμετωπίζει μια σημαντική αντίσταση, η οποία καθίσταται ισχυρή μετά μάλιστα και το ανοδικό σερί που μετρά ήδη 13 συνεχόμενες συνεδριάσεις. Η αγορά χρειάζεται τη ρευστότητα και την αποσυμπίεση των ταλαντωτών που θα της εξασφαλίσει μια διόρθωση, αν και σε επίπεδο τίτλων οι μικροδιορθώσεις δεν έχουν λείψει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το παραπάνω άλλωστε αποτυπώνεται και στο στοιχείο που εντοπίζει ο Απόστολος Μάνθος της Aenaon Markets ότι μια ματιά στην πρώτη δεκάδα των τίτλων όπου ρυθμίζουν το +51,7% του Γενικού Δείκτη διαπιστώνει κανείς ότι οι τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν πλέον πλασαριστεί  στην τρίτη (Εθνική), πέμπτη (Eurobank) και έκτη (Alpha) θέση της κατάταξης, εξοστρακίζοντας σε χαμηλότερα σκαλοπάτια  τη ΔΕΗ, τον ΟΠΑΠ, τον ΤΙΤΑΝ Cement και τα Jumbo.

Προχωρώντας τώρα στη βραχυχρόνια εικόνα του Γενικού Δείκτη, αυτό που διακρίνει ο κ. Μάνθος μέσω της αποτύπωσής του στο ημερήσιο διάγραμμα τιμών είναι η εν εξελίξει σταθεροποιητική πλάγια κίνησή του στον προαύλιο χώρο των 790 με 780 μονάδων.

Ο δείκτης εκτός από το γεγονός ότι βρίσκει στο πάνω μέρος του καναλιού “R” δείχνει σα να θέλει να μαζέψει νέες δυνάμεις και καύσιμα για να μπορέσει να περάσει ανοδικά πάνω από το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων και να κατευθυνθεί προς το κατώφλι της πολλά υποσχόμενης για τη συνέχεια περιοχής αντίστασης των 820 με 850 μονάδων.

Στο ταμπλό τώρα, ηγέτιδες στην άνοδο είναι τα άνω του 3% κέρδη σε Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank, ενώ άνω του 2% είναι η άνοδος σε Aegean, Εθνική, ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ και Titan. Η άνοδος σε Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, Coca Cola, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ, ΕΧΑΕ και Λάμδα ξεπερνά το 1%.

Ήπια ανοδικά κινούνται οι Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα, Jumbo, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Σαράντης και Βιοχάλκο, με τον Φουρλής να δέχεται ήπιες πιέσεις κινούμενος στο -0,25%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης