Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωαγορές την Πέμπτη καθώς τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα αντέστρεψαν το αρνητικό κλίμα που είχε διαμορφωθεί από τις χθεσινές αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της Fed.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,41% με θετικό πρωταγωνιστή τις μετοχές του χρηματοπιστωτικού κλάδου (+2,2%).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ επιβεβαίωσε χθες τις εκτιμήσεις των αναλυτών, μειώνοντας κατά 25 μονάδες βάσης τα επιτόκια της, με τον διοικητή της πάντως να εκφράζει την εμπιστοσύνη του στις προοπτικές της οικονομίας.

Ειδικότερα, ο Ζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι η μείωση των επιτοκίων έγινε για να προστατέψει την οικονομία από την αυξημένη αβεβαιότητα εν μέσω των εμπορικών εντάσεων και δεν αποτελεί προάγγελο για έναν νέο κύκλο χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής.

Αυτή ήταν η πρώτη μείωση των επιτοκίων από τον Δεκέμβριο του 2008 κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης, όταν τα επιτόκια της Fed κατρακύλησαν κοντά στο μηδέν και παρέμειναν εκεί μέχρι το 2015. Στη συνέχεια η Fed πραγματοποίησε εννέα συνολικά αυξήσεις των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης την κάθε φορά από τον Δεκέμβριο του 2015 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο Ην. Βασίλειο, η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της Bank of England ψήφισε σήμερα ομόφωνα υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων στο 0,75% και υποβάθμισε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη εν μέσω ανησυχίας για το Brexit και επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Η τράπεζα δεν έστειλε κανένα “σήμα” για μείωση των επιτοκίων. Στο μεταξύ, η βρετανική λίρα έχασε 0,5% έναντι του δολαρίου, συνεχίζοντας την πτωτική της πορεία, για να φτάσει λίγο πάνω από το ορόσημο των 1,21 δολαρίων.

Στο ταμπλό, ο γερμανικός DAX σημείωσε άνοδο 0,53% στις 12.253 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κέρδισε 0,7% στις 5.557 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε σε ποσοστό 0,03% στις 7.584 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε άνοδο 0,79%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κέρδισε 0,75%.

Τα αποτελέσματα στο επίκεντρο

Οι μετοχές της Societe Generale έκαναν άλμα 5,7% μετά τα αποτελέσματα των αποτελεσμάτων β΄ τριμήνου, ενώ και ο τίτλος της Barclays κατέγραψε ισχυρά κέρδη 1,3% στον απόηχο των αποτελεσμάτων τριμήνου της τράπεζας.

Άνοδο σημείωσε εξάλλου η BMW μετά τα αποτελέσματα β΄ τριμήνου.

Στον αντίποδα οι μετοχές του πετρελαϊκού κολοσσού Shell κατρακύλησαν 4,9% καθώς τα αποτελέσματα του β΄ τριμήνου δεν κατάφεραν να επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις.

Τη μετοχή της στο +17,9% είδε η βρετανική εταιρεία ιατρικού εξοπλισμού Convatec μετά τα αποτελέσματα α’ εξαμήνου, ενώ άλμα 17,3% έκανε η μετοχή της παρόχου ιδιωτικών υπηρεσιών Capital που την οδήγησε στην κορυφή του Stoxx 600.

Κέρδη 13,3% και για τη μετοχή της Zalando, μετά την κίνηση του γερμανικού λιανοπωλητή να αυξήσει το guidance για τα κέρδη.

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία ερευνών Markit έδειξαν ότι η  δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε τον Ιούλιο με τον ταχύτερο ρυθμό από τα τέλη του 2012.

Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI της Markit παρέμεινε για έκτο διαδοχικό μήνα κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση της δραστηριότητας από τη συρρίκνωση, στις 46,5 μονάδες που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2012. Τον Ιούνιο ο δείκτης ήταν στις 47,6 μονάδες, ενώ η προκαταρκτική μέτρηση της Markit για τον Ιούλιο ήταν στις 46,4 μονάδες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης