Ανοδικά κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Τετάρτη, με τον Nasdaq και τον S&P 500 να οδεύουν προς νέο ρεκόρ, την ώρα που οι επενδυτές αναμένουν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve, τα οποία θα δημοσιευθούν σήμερα.

Τα πρακτικά αναμένεται να δείξουν στοιχεία σχετικά με τη συζήτηση “εντός των τειχών” της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ για το πότε αναμένεται η έναρξη σύσφιγξης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Fed.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επενδυτές εξετάζουν διάφορά σημάδια που πιθανόν να αποδεικνύουν ότι η οικονομική ανάπτυξη που ακολούθησε την “καταβύθιση” των αρχών της πανδημίας πιθανόν να αγγίζει τα όριά της. Ο δείκτης του ISM  για τον κλάδο των υπηρεσιών στις ΗΠΑ υποχώρησε απροσδόκητα τον Ιούνιο, δείχνοντας επιβράδυνση της επέκτασης,

Οι επενδυτές έχουν επίσης στραμμένη την προσοχή τους στην απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κρατικού ομόλογου, το οποίο σήμερα υποχωρεί κατά 4,1 μονάδες βάσης στο 1,3322%, κινούμενο στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο, σε μια ακόμα ένδειξη ότι οι επενδυτές αμφιβάλλουν για την περαιτέρω δυναμική της ανάκαμψης της οικονομίας των ΗΠΑ.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones προσθέτει περίπου 50 μονάδες πέριξ των 34.630, ο ευρύτερoς S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,23% κοντά στις 4.350 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq κερδίζει 0,32% πάνω από τις 14.700 μονάδες κινούμενος σε επίπεδο νέου ιστορικού υψηλού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως προς τις μετοχές η American Express προσθέτει 1,7% ή 2,91 δολάρια και η Apple ενισχύεται κατά 1,1% ή 1,60 δολάρια, ωθώντας ανοδικά τον Dow Jones, μαζί με τις IBM (+0,77%), Dow (+0,65%) και Procter & Gamble (0,74%).

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow, 7 κινήθηκαν με θετικό πρόσημο και 21 με αρνητικό. Των κερδών ηγήθηκαν εκείνες των Apple, American Express και Salesforce, ενώ των απωλειών εκείνες των Dow Inc., Amgen και Caterpillar.
Μάκρο

Επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομικής δραστηριότητας στον κλάδο των υπηρεσιών τον Ιούνιο στις ΗΠΑ έδειξε ο δείκτης ISM, με το φαινόνενο να αποδίδεται, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, στην έλλειψη εργατικού δυναμικού αλλά και πρώτων υλών.

Το Institute for Supply Management ανακοίνωσε ότι ο δείκτης του για τις υπηρεσίες διαμορφώθηκε στις 60,1 μονάδες τον Ιούνιο, έναντι 64 μονάδων τον Μάιο, που είχαν αποτελέσει και ιστορικό υψηλό για τον δείκτη. Κάθε καταγραφή άνω του 50 υποδεικνύει επέκταση, ενώ κάτω του αριθμού αυτού συρρίκνωση οικονομικής δραστηριότητας.

Οικονομικοί αναλυτές σε έρευνα του Reuters εκτιμούσαν ότι ο δείκτης θα διαμορφωνόταν περί τις 63,5 μονάδες τον Ιούνιο.

Οι νέες παραγγελίες παραμένουν σε υγιή επίπεδα, με τα αποθέματα των επιχειρήσεων να καταγράφουν μείωση τον Ιούνιο.

Χαμηλότερα των εκτιμήσεων διαμορφώθηκε και ο δείκτης υπηρεσιών της IHS Markit για τον Ιούνιο (στις 64,6 μονάδες έναντι εκτιμήσεων για 64,8), αλλά και ο σύνθετος δείκτης PMI, στις 63,7, έναντι προβλέψεων για 63,9. Τον Μάιο, οι δείκτες είχαν κινηθεί στις 64,8 και στις 63,9 μονάδες αντίστοιχα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης