Οριακές μεταβολές καταγράφουν οι δείκτες στη Wall Street, καθώς οι ανησυχίες για το εμπόριο επέστρεψαν στο προσκήνιο μετά τη χθεσινή δήλωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ πως ΗΠΑ και Κίνα απέχουν ακόμη πολύ από το να διευθετήσουν τις εμπορικές διαφορές τους, την ώρα που οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα τους και στις ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κινείται σχεδόν αμετάβλητος στις 27.334 μονάδες, ο S&P 500 υποχωρεί οριακά κατά 0,04%, στις 3.002 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κερδίζει 0,03%, στις 8.225 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, η επιφυλακτικότητα επέστρεψε και πάλι στις τάξεις των επενδυτών, καθώς η νέα δήλωση Τραμπ εχθές ότι η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο έχουν «πολύ δρόμο μπροστά τους» μέχρι να καταλήξουν σε μια εμπορική συμφωνία εξανέμισε τις ελπίδες για πρόοδο που είχαν διαμορφωθεί μετά τη συμφωνία των δύο χωρών να μην εντείνουν τις εντάσεις εν μέσω επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.

Η αποστροφή μάλιστα του Αμερικανού προέδρου ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να επιβάλλουν επιπλέον δασμούς σε κινεζικά προϊόντα ύψους 325 δισ. δολαρίων αναζωπύρωσε τις ανησυχίες για νέα κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές προσπαθούν να αφομοιώσουν και τα σχόλια του διοικητή της Fed, Jerome Powell, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι η αγορά έχει ήδη προεξοφλήσει τις προσδοκίες για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από την κεντρική τράπεζα, προσθέτοντας ωστόσο ότι η Fed “παρακολουθεί προσεκτικά” τους ενδεχόμενους κινδύνους για την αμερικανική οικονομία από τις συνεχιζόμενες εμπορικές διενέξεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια ώρα, παρακολουθούν με προσοχή τις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων που συνεχίζονται. Σήμερα ανακοίνωσε τα μεγέθη της για το δεύτερο τρίμηνο η Bank of America, η οποία εμφάνισε κέρδη β΄ τριμήνου που υπερέβησαν τις εκτιμήσεις, με τα έσοδα της τράπεζας ωστόσο να είναι χαμηλότερα των προσδοκιών.

Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη της αυξήθηκαν στα 7,11 δισ. δολάρια ή 74 σεντς ανά μετοχή, έναντι των 6,47 δισ. δολαρίων ή 63 σεντς ανά μετοχή στην αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 71 σεντς κέρδη ανά μετοχή. Το ίδιο διάστημα, τα συνολικά έσοδα της τράπεζας αυξήθηκαν κατά 2,4% στα 23,08 δισ. δολάρια, οριακά χαμηλότερα από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις για 23,11 δισ. δολάρια.

Κέρδη καταγράφει η μετοχή της Abbot Laboratories, καθώς η εταιρεία προϊόντων υγειονομικής περίθαλψης ανακοίνωσε κέρδη για το δεύτερο τρίμηνο καλύτερων των προβλέψεων, ενώ αύξησε και το guidance για το σύνολο της χρήσης.

Στις άλλες επιχειρηματικές εξελίξεις, στο επίκεντρο βρίσκεται σήμερα η μετοχή της Amazon, μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι οι αρμόδιες αρχές κατά του μονοπωλίου θα διενεργήσουν έρευνα σε βάρος της εταιρείας προκειμένου να δουν εάν ο τρόπος που χρησιμοποιεί τα δεδομένα άλλων εταιρειών παραβιάζει τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες της ΕΕ και ενώ η εταιρεία έχει ήδη καταλήξει σε συμβιβασμό με τη γερμανική αρχή ανταγωνισμού για να μπει στο αρχείο έρευνα για παραβιάσεις της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, αφότου δεσμεύτηκε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο συναλλάσσεται με άλλες εμπορικές επιχειρήσεις.

Στο προσκήνιο βρίσκεται επίσης η μετοχή της Facebook, καθώς το κοινωνικό δίκτυο παρουσίασε σε γερουσιαστές των ΗΠΑ τα σχέδιά της για το λανσάρισμα του δικού της κρυπτονομίσματος, με την επιτροπή τραπεζικής εποπτείας του Κογκρέσου να τονίζει ωστόσο ότι η εταιρεία δεν είναι αρκετά αξιόπιστη ώστε να χειριστεί το δικό της ψηφιακό χρήμα, λόγω των αποτυχιών της να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις παραβιάσεις στην πλατφόρμα της.

Στο μικροσκόπιο των επενδυτών βρίσκεται και ο τίτλος της Qualcomm Inc., καθώς το υπουργείο Δικαιοσύνης κατέθεσε έγγραφα την Τρίτη που υποστηρίζουν την έφεση της εταιρείας παραγωγής τσιπ έναντι απόφασης των ομοσπονδιακών αρχών για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας μέσω πρακτικών αδειοδότησης που παρεμποδίζουν τον ανταγωνισμό.

Στα μάκρο της ημέρας, το υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε τα στοιχεία για τη δραστηριότητα κατασκευής κατοικιών στις ΗΠΑ τον Ιούνιο, που έδειξαν νέα ένδειξη επιβράδυνσης της αγοράς κατοικίας. Συγκεκριμένα, οι ενάρξεις κατοικιών, υποχώρησαν 0,9% τον Ιούνιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στον εποχικό προσαρμοσμένο ρυθμό των 1,253 εκατ. κατοικιών.

Οι οικιστικές οικοδομικές άδειες, μειώθηκαν κατά 6,1% από τον Μάιο στον ετήσιο αριθμό των 1,220 εκατ. Πρόκειται για την μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Μάρτιο του 2016. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν πτώση 0,7% για τις ενάρξεις κατοικιών και 0,3% για τις άδειες.

Σε σχέση με το προηγούμενο έτος, οι ενάρξεις αυξήθηκαν 6,2%, ενώ οι κατασκευαστικές άδειες υποχώρησαν 6,6% από τον Ιούνιο του 2018.

Συνολικά ο κατασκευαστικός κλάδος κατοικιών έχει συναντήσει προβλήματα με τις υψηλές τιμές και τα χαμηλά αποθέματα, ακόμη και με την ισχυρή αγορά εργασίας, το χαμηλό κόστος δανεισμού και τα αυξημένα εισοδήματα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης