Με ισχυρά κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ευρωπαϊκές αγορές σήμερα Παρασκευή με τους επενδυτές να εμφανίζονται αισιόδοξοι σχετικά με την εμπορική διένεξη Κίνας – ΗΠΑ.

Ο γερμανικός δείκτης DAX ενισχύθηκε κατά 3,37%, ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε άνοδο 2,72% και ο δείκτης του Λονδίνου, FTSE 100 κέρδισε 2,18%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στον ευρωπαϊκό νότο ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύθηκε κατά 3,4% και ο Ισπανικός ΙBEX 35 σημείωσε άνοδο 2,51%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 2,8%.

Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας επιβεβαίωσε σήμερα ότι οι εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ θα πραγματοποιηθούν στις 7 και 8 Ιανουαρίου στο Πεκίνο, σε επίπεδο υφυπουργών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε ένα πλαίσιο για την επίλυση της εμπορικής διαμάχης που έχει προκαλέσει ισχυρούς κλυδωνισμούς στα παγκόσμια χρηματιστήρια τους τελευταίους μήνες.
Σημειώνεται ότι οι ηγέτες των δύο χωρών συμφώνησαν στο τέλος του 2018 σε μια περίοδο ανακωχής 90 ημερών ώστε να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι εμπορικές διαπραγματεύσεις.

Στα μάκρο της ημέρας, η Eurostat ανακοίνωσε σήμερα ότι ο ετήσιος πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει στο 1,6% τον Δεκέμβριο από 1,9% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τις αρχικές της εκτιμήσεις.

Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει την ενέργεια και τα τρόφιμα, αναμένεται να παραμείνει στο 1%, αμετάβλητος από τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία.

Παράλληλα, τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η εταιρεία ερευνών Markit έδειξαν ότι η Ευρωζώνη κατέγραψε τον Δεκέμβριο τη χαμηλότερη ανάπτυξη σε διάστημα άνω των τεσσάρων ετών.

Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI για τον κλάδο της μεταποίησης και τις υπηρεσίες διολίσθησε στις 51,1 μονάδες τον Δεκέμβριο από 52,7 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, χάνοντας την προκαταρκτική μέτρηση που τον τοποθετούσε στις 51,3 μονάδες.
Ο δείκτης βρίσκεται πλέον σε χαμηλό άνω των τεσσάρων ετών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης