Με ισχυρά κέρδη κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τη μετάλλαξη όμικρον του κορονοϊού με την ελπίδα να επιβεβαιωθούν οι αρχικές εκτιμήσεις ότι το νέο στέλεχος δεν προκαλεί βαριά νόσηση

Οι δείκτες ολοκλήρωσαν με ισχυρά κέρδη τις συναλλαγές της Δευτέρας, με τον βιομηχανικό Dow Jones να κερδίζει 657 μονάδες ή 1,9%, στον απόηχο των δηλώσεων του κορυφαίου επιδημιολόγου των ΗΠΑ, Άντονι Φάουτσι ότι οι πρώτες ενδείξεις για την όμικρον δείχνουν ότι είναι λιγότερο επικίνδυνη από τη μετάλλαξη δέλτα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ώθηση στην επενδυτική ψυχολογία έδωσε και η ανακοίνωση της GlaxoSmithKline σήμερα ότι η θεραπεία αντισωμάτων κατά της Covid-19 που έχει αναπτύξει με την αμερικανική Vir Biotechnology είναι αποτελεσματική κατά όλων των μεταλλάξεων του νέου στελέχους όμικρον του κορονοϊού, σύμφωνα με τις τελευταίες προκλινικές μελέτες,

Τα στοιχεία έδειξαν ότι η θεραπεία των εταιρειών, sotrovimab, είναι αποτελεσματική κατά και των 37 μεταλλάξεων που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα στην πρωτεΐνη ακίδας, όπως ανέφερε η GSK.

Έτσι, ο βιομηχανικός Dow Jones κερδίζει 432,49 μονάδες ή 1,23% στις 35.658,81 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 προσθέτει 81,29 μονάδες ή 1,79% στις 4.673,45 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 375,44 μονάδες ή 2,47% στις 15.600,59 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 23 κινούνται με θετικό πρόσημο και επτά με αρνητικό. Τα μεγαλύτερα κέρδη σημειώνει η Intel με κέρδη 2,77 δολ. ή σε ποσοστό 5,44% στα 53,79 δολ. και ακολουθούν American Express στα 167,49 δολ. με άνοδο 4,24% και Salesforce.com στα 266,38 δολ. με κέρδη 2,95%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι Merck (-1,54%), Verizon Communications (-0,75%) και Home Depot (-0,39%).

Στα μάκρο της ημέρας, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ μειώθηκε κατά σχεδόν 18% τον Οκτώβριο στα 67,1 δισ. δολ. από το ποσό ρεκόρ των 81,4 δισ. δολ. που άγγιξε έναν μήνα νωρίτερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η αμερικανική κυβέρνηση.

Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal ανέμεναν έλλειμμα ύψους 67 δισ. δολ.

Οι εξαγωγές των ΗΠΑ κατέγραψαν “άλμα” 8,1% στα 223,6 δισ. δολάρια τον Οκτώβριο, ενώ το ίδιο διάστημα οι εισαγωγές ενισχύθηκε λιγότερο από 1% και ανήλθαν στα 290,7 δισ. δολάρια.

Την ίδια στιγμή, το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος στις ΗΠΑ αυξήθηκε το γ’ τρίμηνο του έτους περισσότερο από ό,τι αρχικά αναμενόταν, υποδηλώνοντας ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.

Ειδικότερα, το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος αυξήθηκε κατά 9,6% το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, αναθεωρημένο σημαντικά υψηλότερα από την αρχική εκτίμηση του 8,3% του Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο εργασίας.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι η αύξηση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος θα είναι 8,3%, όσο δηλαδή στην αρχική μέτρηση.

Η εκτίναξη του εργατικού κόστους οφείλεται αφενός στο γεγονός ότι οι εταιρείες καταβάλλουν υψηλότερους μισθούς στην προσπάθειά τους να προσελκύσουν εργατικό δυναμικό και να καλύψουν τις ελλείψεις εργαζομένων, και αφετέρου στα συνεχιζόμενα προβλήματα που καταγράφονται στις αλυσίδες εφοδιασμού, λόγω της πανδημίας, που δεν τους επιτρέπουν να αυξήσουν την παραγωγική δυναμικότητά τους.

Είναι ενδεικτικό ότι η ωριαία αποζημίωση αυξήθηκε κατά 3,9% το τρίτο τρίμηνο του έτους, έναντι 2,9% που είχε ανακοινωθεί.

Η αύξηση του κόστους εργασίας λειτούργησε σε βάρος της παραγωγικότητας των εργαζομένων, η οποία αναθεωρήθηκε επί τα χείρω. Συγκεκριμένα, η παραγωγικότητα μειώθηκε στο τρίτο τρίμηνο κατά 5,2%, ήτοι περισσότερο από τη μείωση κατά 5% που αναφέρθηκε τον Νοέμβριο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης