Ήπια ανοδικές τάσεις καταγράφουν οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street την Πέμπτη, μία ημέρα μετά το νέο ιστορικό υψηλό του S&P 500, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν τις διαπραγματεύσεις στο Κογκρέσο για την προοπτική ενός νέου πακέτου δημοσιονομικής τόνωσης της οικονομίας των ΗΠΑ, καθώς και τα στοιχεία από την αγορά εργασίας.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones σημειώνει άνοδο 48,90 μονάδων ή 0,16%, με τον ευρύτερο S&P 500 να κερδίζει 2,19 μονάδες ή 0,06%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq καταγράφει κέρδη 39,45 μονάδών ή 0,32%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δείκτες της αμερικανικής αγοράς συνέχισαν τα ρεκόρ αυτή την εβδομάδα μετά το εκρηκτικό ράλι του Νοεμβρίου, εν μέσω αισιοδοξίας ότι τα εμβόλια κατά της νόσου Covid-19 θα επιταχύνουν την οικονομική ανάκαμψη το επόμενο έτος.

Χθες Τετάρτη, το Ηνωμένο Βασίλειο έγινε η πρώτη δυτική χώρα  η οποία ενέκρινε εμβόλιο κατά του κορονοϊού για έκτακτη χρήση, ενώ οι ευρωπαϊκές και αμερικανικές αρχές αναμένεται να ακολουθήσουν μέχρι το τέλος του μήνα.

Η πανδημία, στο μεταξύ, συνεχίζει να καλπάζει στις ΗΠΑ, με τη χώρα να γνωρίζει ρεκόρ θανάτων, αγγίζοντας τους 2.800 μέσα σε μία μόνον ημέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Johns Hopkins University, ενώ οι νοσηλείες ξεπέρασαν για πρώτη φορά τις 100.000.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο πεδίο των διαπραγματεύσεων στο Κογκρέσο, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ – και εξέχουσα μορφή του Δημοκρατικού Κόμματος – Νάνσι Πελόζι και ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ εξέδωσαν κοινή δήλωση με την οποία καλούν τους Ρεπουμπλικανούς να εργαστούν μαζί τους ώστε να υπάρξει “λευκός καπνός” στις διαπραγματεύσεις για το πακέτο τόνωσης, όπως έχει ζητήσει και ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν, ο οποίος αναλαμβάνει το ύπατο αξίωμα στις 20 Ιανουαρίου 2021.

«Οι ηγέτες των Δημοκρατικών φαίνεται να έχουν υποχωρήσει από την απαίτησή τους για ένα δημοσιονομικό πακέτο τρισεκατομμυρίων δολαρίων, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες να επιτευχθεί συμφωνία πριν το τέλος του έτους», σημειώνει ο Jan Hatzius, επικεφαλής οικονομολόγος για τις ΗΠΑ της Goldman Sachs, σε σημείωμά του.

Ο ηγέτης των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, Μιτς ΜακΚόνελ, δεν στήριξε την τελευταία πρόταση για πακέτο ύψους 908 δισ. δολ. και τόνισε ότι, σύμφωνα με τη θέση του κόμματός του, το πακέτο πρέπει να κινηθεί περί τα 500 δισ. δολ.

Την Τετάρτη, εξάλλου, η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε ομόφωνα νομοσχέδιο με το οποίο απαιτείται από τις κινεζικές εταιρείες να εφαρμόζουν τις λογιστικές πρακτικές που τηρούνται στις ΗΠΑ εάν θέλουν να διατηρούν μετοχές εισηγμένες στα αμερικανικά χρηματιστήρια.

Το νομοσχέδιο βαδίζει πλέον προς τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ώστε να το υπογράψει, κυρώνοντάς το σε νόμο.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow Jones, 12 κινούνται με θετικό πρόσημο και 18 με αρνητικό. Των κερδών ηγούνται εκείνες των Boeing, Walgreens Boots Alliance και Salesforce, ενώ των απωλειών εκείνες των Walmart, Walt Disney και IBM.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών στράφηκε εξάλλου και στα στοιχεία για την απασχόληση ενόψει των κρίσιμων ανακοινώσεων αύριο από το υπουργείο Εργασίας της χώρας για τον δείκτη ανεργίας και τις νέες θέσεις εργασίας.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας υποχώρησαν για πρώτη φορά τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

Ειδικότερα, οι νέες αιτήσεις υποχώρησαν κατά 75.000 στις 712.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 28 Νοεμβρίου. Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις παράλληλα υποχώρησαν κατά 569.000 στις 5,52 εκατ. για την εβδομάδα έως τις 21 Νοεμβρίου.

Οι αναλυτές τοποθετούσαν τις αιτήσεις στις 775.000 και 5,8 εκατ. αντίστοιχα σε σχετική δημοσκόπηση του Bloomberg.

Τον Νοέμβριο ενισχύθηκε, εξάλλου, η δραστηριότητα του κλάδου των υπηρεσιών στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η IHS Markit.

Ειδικότερα, ο δείκτης PMI για τον κλάδο των υπηρεσιών ενισχύθηκε στις 58,4 μονάδες το Νοέμβριο από 56,9 μονάδες τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της IHS Markit. Η τελική μέτρηση ξεπέρασε την αρχική εκτίμηση στις 57,7 μονάδες και δείχνει την ταχύτερη επέκταση για πάνω από πεντέμισι χρόνια.

Ο σύνθετος δείκτης που συνδυάζει τον κλάδο της μεταποίησης και τις υπηρεσίες σκαρφάλωσε στις 58,6 μονάδες το Νοέμβριο από 56,3 μονάδες τον Οκτώβριο, που αποτελεί το ισχυρότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2015.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης