Με μικρά κέρδη κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street στις συναλλαγές της Δευτέρας καθώς οι επενδυτές υιοθετούν στάση αναμονής ενόψει ενός νέου μπαράζ εταιρικών αποτελεσμάτων τις επόμενες ημέρες και της συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve στα μέσα της εβδομάδας.

Μέχρι την Παρασκευή άλλες 181 εταιρείες του δείκτη S&P 500 και 10 του βιομηχανικού Dow Jones θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα τους για το τελευταίο τρίμηνο. Μετά το κλείσιμο σήμερα ανακοινώνει τα αποτελέσματα της η Tesla Inc. και ακολουθούν τις επόμενες ημέρες οι Microsoft, Apple, η μητρική της Google, Alphabet, το Facebook και η Amazon.com.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέχρι την Παρασκευή περίπου το 25% των εταιρειών του S&P 500 είχαν ανακοινώσει τα αποτελέσματα τους για το πρώτο τρίμηνο. Μέχρι τώρα οι επιχειρήσεις του δείκτη εμφανίζουν τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση κερδών από το τρίτο τρίμηνο του 2010, σύμφωνα με την ανάλυση της FactSet.

Η εντυπωσιακή αύξηση των κερδών έρχεται καθώς το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020 η αμερικανική οικονομία γνώριζε ισχυρές πιέσεις από την κρίση του κορονοϊού, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2021 εμφανίζει ισχυρές επιδόσεις μετά τα πρωτοφανή μέτρα στήριξης τόσο σε νομισματικό όσο και σε δημοσιονομικό επίπεδο.

Στο ταμπλό ο Dow Jones κερδίζει 63,61 μονάδες ή 0,19% στις 34.104,27 μονάδες. Ο S&P 500 προσθέτει 9,82 μονάδες ή 0,23% στις 4.189,88 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κατρακύλησε κερδίζει 33,27 μονάδες ή 0,26% στις 14.056,46 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 13 κινούνται με θετικό πρόσημο και 17 με αρνητικό. Τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη σημειώνει η American Express με κέρδη 4 δολ. ή σε ποσοστό 2,77% στα 148,33 δολ. και ακολουθούν Boeing στα 243,66 δολ. με άνοδο 2,21% και η Goldman Sachs Group με κέρδη 1,73% στα 345,23 δολ.

Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι Walmart (-1,49%), Procter & Gamble (-1,25%) και Walgreens Boots Alliance (-1,05%).

Στο επίκεντρο της προσοχής θα μπει αυτή την εβδομάδα ομάδα και η διήμερη συνεδρίαση της Federal Reserve η οποία ολοκληρώνεται την Τετάρτη, αν και η κεντρική τράπεζα δεν αναμένεται να κάνει αλλαγές στην πολιτική της.

Η ισχυρή ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο έχει επαναφέρει στο προσκήνιο τις ανησυχίες για μια πιθανή εκτίναξη του πληθωρισμού, κάτι που θα μπορούσε να αναγκάσει την κεντρική τράπεζα να ξεκινήσει νωρίτερα ή πιο απότομα να προσαρμόζει την πολιτική της. Οι αξιωματούχοι της Fed πάντως δεν φαίνεται να ανησυχούν για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, επισημαίνοντας ότι κάποιες πιθανές ανοδικές πιέσεις στις τιμές αναμένεται να είναι προσωρινές.

Στη συνέντευξη Τύπου που θα δώσει την Τετάρτη μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ αναμένεται να αναφερθεί και πάλι στο θέμα του πληθωρισμού, επιβεβαιώνοντας την προηγούμενη στάση του.

Στα μάκρο της ημέρας,οι παραγγελίες διαρκών αγαθών ανέκαμψαν τον Μάρτιο μετά την αδυναμία του προηγούμενου μήνα αν και τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες λόγω της πανδημίας συνεχίζουν να προκαλούν διαταραχές.

Ειδικότερα, οι παραγγελίες για διαρκή αγαθά αυξήθηκαν κατά 0,5% τον προηγούμενο μήνα μετά την υποχώρηση του Φεβρουαρίου, παρέμειναν ωστόσο μακριά από την πρόβλεψη των αναλυτών για αύξηση 2,2% σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης