Κέρδη καταγράφουν οι δείκτες της Wall Street, στη συνεδρίαση της Τρίτης, στον απόηχο της πτώσης ενός βασικού δείκτη μεταβλητότητας της αγοράς, κάτι που θα μπορούσε να ωθήσει σε περισσότερα κέρδη.

Τη Δευτέρα το αμερικανικό χρηματιστήριο ήταν κλειστό λόγω της ημέρας του προέδρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δείκτης μεταβλητότητας Cboe, που θεωρείται ευρέως ως ο καλύτερος μετρητής φόβου της Wall Street, έπεσε κάτω από το 20 και έφτασε στα 19,97 την Παρασκευή, σηματοδοτώντας την πρώτη σημαντική πτώση από τότε που ξεκίνησε η πανδημία, τον Φεβρουάριο του 2020. Η συγκεκριμένη εξέλιξη οράται ως ευκαιρία αύξησης του ρίσκου, κάτι που μπορεί να σπρώξει τους μεγάλους επενδυτές σε αγορές.

Η εκτεταμένη αισιοδοξία στη Wall οφείλεται κυρίως στην έναρξη των εμβολιασμών στις χώρες του κόσμου, παράλληλα με την ευρεία κυκλοφορία εμβολίων, το οικονομικό άνοιγμα και τις προσδοκίες για περισσότερα φορολογικά κίνητρα.

Παράλληλα την προηγούμενη εβδομάδα οι δείκτες της Wall Street έκλεισαν με ρεκόρ, καθώς το ανοδικό ράλι έδειχνε σημάδια εξασθένισης. Ο Dow κερδίζει 4,9% τον Φεβρουάριο, ο Nasdaq 7,8%, ενώ ο  S&P 500, έχει σημειώσει δέκα κλεισίματα με ρεκόρ το 2021, κερδίζοντας 5,9% τον Φεβρουάριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones καταγράφει κέρδη 0,38% στις 31.578,53 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq κερδίζει 0,41% στις 14.153 μονάδες και ο ευρύτερος S&P 500 καταγράφει άνοδο 0,32% στις 3.947,4 μονάδες.

Ο κλάδος της ενέργειας καταγράφει τα μεγαλύτερα κέρδη, με άνοδο 2,2%, καθώς οι πολικές θερμοκρασίες στις νότιες ΗΠΑ έχουν ωθήσει σε άνοδο τις τιμές του πετρελαίου, οι οποίες ξεπέρασαν τα 60 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά εδώ και έναν χρόνο.

Την Τρίτη το δεκαετές ομόλογο του αμερικανικού Δημοσίου ξεπέρασε το 1,25% για πρώτη φορά μετά τον Μάρτιο.

Την ίδια ώρα το bitcoin καταγράφει κέρδη, έχοντας για πρώτη φορά στην ιστορία του ξεπεράσει το όριο των 50.000 δολαρίων. Το πολυτιμότερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο άγγιξε στις 14.32 ώρα Ελλάδος τα 50.389 δολάρια, με άνοδο άνω του 3%, σύμφωνα με στοιχεία της Coin Metrics. Η αλματώδης άνοδος του Bitcoin, παρά το ευμετάβλητο της τιμής του, το έχει καταστήσει πιο επωφελή επένδυση σε σχέση με πιο παραδοσιακά επενδυτκά εργαλεία, όπως οι μετοχές, ο χρυσός και τα εμπορεύματα.

Στα μάκρο της ημέρας, ενίσχυση της μεταποιητικής δραστηριότητας στην αμερικανική πολιτεία της Νέας Υόρκης τον Φεβρουάριο στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου πενταμήνου έδειξε ο δείκτης NY Empire State, καθώς ένας ολοένα και αυξανόμενος αριθμός παραγωγικών μονάδων στην πολιτεία πληρώνει όλο και περισσότερα χρήματα για πρώτες υλες, ενώ χρεώνει και υψηλότερες τιμές.

Ο δείκτης του παραρτήματος της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ στη Νέα Υόρκη (Federal Reserve Bank of New York) για τη γενική επιχειρηματική δραστηριότητα “σκαρφάλωσε” έτσι στις 12,1 μονάδες από τις 3,5 τον Ιανουάριο. Οποιαδήποτε τιμή άνω του 0 υποδηλώνει μεγέθυνση, ενώ οι αναλυτές, σε έρευνα του πρακτορείου Bloomberg, προέβλεπαν μία τιμή περί το 6.

Οι τιμές που πληρώθηκαν για πρώτες ύλες είδαν αύξηση κατά 12,3 μονάδες στο 57,8, στην υψηλότερη τιμή από τον Μάιο του 2011. Οι περισσότεροι παραγωγοί στον κλάδο της μεταποίησης αναμένουν επίσης υψηλότερα κόστη και τιμές μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

Οι χρόνοι παραδόσεων επιμηκύνθηκαν και οι μη εξυπηρετούμενες παραγγελίες αυξήθηκαν, καθώς η πανδημία του κορονοϊού συνεχίζει να δημιουργεί ρωγμές στις αλυσίδες εφοδιασμού.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης