Συγκρατημένα κέρδη εμφανίζουν οι κυριότεροι δείκτες της Wall Street την Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές εκτιμούν πως τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα δεν θα επηρεαστούν από τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα. Οι τρεις δείκτες κινούνται κοντά στα ιστορικά υψηλά τους, ωστόσο σε εβδομαδιαία βάση οδεύουν προς απώλειες, έπειτα από πέντε σερί πενθήμερα κερδών.

Η αμερικανική αγορά φαίνεται, πάντως, πως ξεπερνά γρήγορα τις ανησυχίες για τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη στις ΗΠΑ και έδειξαν αλματώδη αύξηση του πληθωρισμού. Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 6,2% τον Οκτώβριο σε ετήσια βάση, στην υψηλότερη καταγραφή του εδώ και 31 χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στον απόηχο της ανακοίνωσης των στοιχείων για τον πληθωρισμό, οι traders αναθεωρούν τις εκτιμήσεις τους για το πόσο γρήγορα η ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα προχωρήσει στην πρώτη μεταπανδημική αύξηση επιτοκίων με την αγορά να «βλέπει» πως αυτό θα συμβεί εντέλει τον Ιούλιο του 2022.

Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) πρόβλεψε αυτήν την εβδομάδα ότι η άμεση πληθωριστική επίδραση θα είναι πιθανότατα περιορισμένη. Η εκτίμηση αυτή ακολουθεί την άποψη της αγοράς ομολόγων, όπου οι αποδόσεις παραμένουν συγκρατημένες παρά την εκτίναξη των τιμών καταναλωτή.

Μία ημέρα μετά την αργία για την αγορά ομολόγων, λόγω του εορτασμού για την Ημέρα των Βετεράνων στις ΗΠΑ, το 10ετές κρατικό ομόλογο ενισχύεται κατά περίπου 1 μονάδα βάσης στο 1,567%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύεται κατά0,25% στις 36.000 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 προσθετει 0,1% πέριξ των 4.650 μονάδων και ο τεχνολογικός Nasdaq σημειώνει οριακά κέρδη στις 15.700 μονάδες.

Σε εβδομαδιαία βάση ο Dow υποχωρεί μέχρι στιγμής κατά 0,9%, ο S&P 500 χάνει 1%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφει ο Nasdaq (-1,6%).

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον Dow, οι 22 κινούνται με θετικό πρόσημο και οι 8 με αρνητικό. Των κερδών ηγείται η Johnson & Johnson (+1,5%), με την εταιρεία υγειονομικής περίθαλψης να ανακοινώνει ότι σχεδιάζει να χωριστεί σε δύο εταιρείες, χωρίζοντας το τμήμα που πουλά προϊόντα ομορφιάς και περιποίησης από τη μεγάλη φαρμακευτική της μονάδα. Ακολουθούν οι Dow Inc (+1,17%) και Nike (+1,13%). Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι Walt Disney (-0,7%) και Merck (-0,5%).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης