Η νέα "εκτίναξη" των ομολόγων προκαλεί αμηχανία στη Wall Street

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021, 17:15
Η νέα "εκτίναξη" των ομολόγων προκαλεί αμηχανία στη Wall Street

Με μεικτά πρόσημα κινούνται οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street την Πέμπτη, μέσα σε κλίμα επιφυλακτικότητας που έχει διαμορφώσει από χθες η νέα άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων, παρά τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ που ανακοινώθηκαν νωρίτερα.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones κερδίζει 0,14% ή 44,60 μονάδες, με τον ευρύτερο S&P 500 να χάνει 0,24% ή 9,38 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υφίσταται απώλειες 0,92% ή 119,86 μονάδων.

Η απόδοση στο 10ετές των ΗΠΑ διαμορφώνεται σήμερα κοντά στο 1,48%, ενώ χθες προσέγγισε εκ νέου το 1,5% προκαλώντας κλυδωνισμούς στην αμερικανική αγορά.

Οι αναλυτές αποδίδουν το πρόσφατο sell-off στα κυβερνητικά ομόλογα, που οδήγησε σε ραγδαία άνοδος τις αποδόσεις, στις προσδοκίες για ισχυρότερη οικονομική ανάκαμψη τους επόμενους μήνες καθώς οι εμβολιασμοί θα προχωρούν, βοηθώντας τις πολιτείες να άρουν τα μέτρα περιορισμού. Ώθηση στην οικονομία θα δώσει παράλληλη και το γιγαντιαίο πακέτο τόνωσης των 1,9 τρισ. δολ. που ετοιμάζεται να περάσει το Κογκρέσο.

Ο νέος πακτωλός χρημάτων από το Κογκρέσο έχει εντείνει τους φόβους για αναζωπύρωση του πληθωρισμού, κάτι που θα μπορούσε να αναγκάσει την Federal Reserve να προχωρήσει νωρίτερα και ταχύτερα σε σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής.

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ δεν αποκλείεται να αναφερθεί στο συγκεκριμένο θέμα στο περιθώριο ομιλίας του σήμερα σε συνέδριο της Wall Street Journal για την απασχόληση.

«Η τρέχουσα πρόβλεψή μας βασίζεται σε ισχυρή οικονομική ανάπτυξη το τρέχον έτος, με μια μέτρια αύξηση του πληθωρισμού», αναφέρει ο Scott Wren, στέλεχος του Wells Fargo Investment Institute. «Κατά την άποψή μας, η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων αντανακλά την πρόβλεψη της αγοράς ότι ανάπτυξη και πληθωρισμός θα συνεχίσουν να κινούνται προς φυσιολογικά επίπεδα όσο η πανδημία θα υποχωρεί. Κάτι τέτοιο δεν είναι αρνητικό για τις μετοχές και άλλα επενδυτικά προϊόντα ρίσκου», προσθέτει.

Τα επιπλέον μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης στις ΗΠΑ θα μπορούσαν επίσης να ενισχύσουν την αισιοδοξία στην αγορά. Η Γερουσία της χώρας συζητεί αυτές τις ημέρες το πακέτο Μπάιντεν ύψους 1,9 τρισ. δολ., το οποίο έχει εγκριθεί ήδη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, το Σάββατο.

Ο Keith Lerner, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς της Truist, σημειώνει σε σημείωμά του προς τους πελάτες της ότι "η δυνατότητα και η επιθυμία των καταναλωτών για υπηρεσίες και νέες εμπειρίες θα οδηγήσει λογικά σε μια ανάπτυξη πρωτοφανή για τα τελευταία 35 χρόνια".

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow Jones, 16 κινούνται με θετικά πρόσημα και 14 με αρνητικά. Των κερδών ηγούνται εκείνες των Boeing, Chevron και UnitedHealth, ενώ των απωλειών εκείνες των Home Depot, Walt Disney και Johnson&Johnson.

Στα μάκρο της ημέρας, μικρή αύξηση σημείωσαν οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα σε μια νέα ένδειξη ότι η αργή ανάκαμψη της αγοράς εργασίας θα συνεχίζει να γνωρίζει εμπόδια όσο διαρκεί η πανδημία.

Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας μέσω των πολιτειακών προγραμμάτων έφτασαν τις 745.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 27 Φεβρουαρίου, αυξημένες κατά 9.000 από την προηγούμενη εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ.  Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών τοποθετούσαν τις αιτήσεις στις 750.000.

Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις στο μεταξύ, υποχώρησαν στις 4,3 εκατ. την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 20 Φεβρουαρίου από 4,4 εκατ.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021, 17:15