Τελικά υπερίσχυσαν, οι αγοραστές στο χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο μετά από το χθεσινό “διάλειμμα” συνέχισε το θετικό του σερί. Μπορεί η Ελλάδα να έκανε σήμερα την πρώτη μεταμνημονιακή έξοδό της στις αγορές, εντούτοις τίποτα δεν φαίνεται να άλλαξε στην επενδυτική ψυχολογία, με το Χ.Α. να μην μπορεί να απορροφήσει πλήρως τις πιέσεις σε ορισμένους τίτλους.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,76% στις 635,51 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 626,72 μονάδων (-0,63%) και 633,55 μον. (+0,77%).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 32,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 19,2 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 166 χιλ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,67%, στις 1.689,48 μονάδες, ενώ στο +0,32% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.047,96 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,08% στις 382,90 μονάδες.

Η Ελλάδα επιχείρησε να επιστρέψει στις αγορές με μία ελεγχόμενη έκδοση 5ετούς ομολόγου (αντί για 10ετές που ήταν στα αρχικά σενάρια με στόχο την διαμόρφωση καμπύλης αποδόσεων) μικρής αξίας. Και παρ’ όλα αυτά η απόδοση της τάξης του 3,6% που επετεύχθη, είναι κατά μία μονάδα και πάνω υψηλότερη από αυτή του 10ετούς της Ιταλίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως σημειώνουν, πάντως, οι αναλυτές, η επιτυχία της έκδοσης θα κριθεί και από τη μελλοντική πορεία των αποδόσεων, η οποία συνδέεται και με την πορεία της οικονομίας το επόμενο διάστημα. Συνδέεται με την πορεία των αποφάσεων για τις τράπεζες, το “κλείσιμο” της δεύτερης αξιολόγησης και με την υπόλοιπη στάση της ελληνικής κυβέρνησης. Δηλαδή θα πρέπει να φανεί αν θα υπάρξει μία επανάληψη της αύξησης των αποδόσεων που σημειώθηκε με την έκδοση του 2017 και οδήγησαν σε ζημίες στους επενδυτές.

Επίσης, η έξοδος στις αγορές θα πρέπει να συνοδευτεί και με την επίσπευση των 16 προαπαιτούμενων που απομένουν από την κυβέρνηση, ώστε να αλλάξει την ψυχολογία στην αγορά. Άλλωστε, το 2019 αναμένεται να είναι μια δύσκολη χρονιά γιατί οι προγραμματισμένες πολλαπλές εκλογικές αναμετρήσεις, έχουν βάλει σε δεύτερη θέση προτεραιότητας τις προσπάθειες για συναίνεση και λήψη των αναγκαίων μέτρων που θα εξασφαλίσουν ότι η χώρα μας δεν θα διατρέξει τον κίνδυνο να περιέλθει και πάλι στην δίνη μιας οικονομικής κρίσης

Κι όλα αυτά όταν υπήρξε και νέα αύξηση των short θέσεων στη μετοχή της Eurobank, αφού το Oceanwood αύξησε τη θέση του στη μετοχή στο 1,02%, από 0,96% προηγουμένως. Είναι χαρακτηριστικό πως το συγκεκριμένο fund από τα μέσα Ιανουαρίου αυξάνει με συχνούς ρυθμούς τις αρνητικές του θέσεις στην συγκεκριμένη τράπεζα η οποία και είχε δεχθεί τις μικρότερες πιέσεις το τελευταίο διάστημα σε σχέση με τις μετοχές των υπόλοιπων τριών συστημικών τραπεζών.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, ο ΑΔΜΗΕ ξεχώρισε σήμερα με το +4,26% που σημείωσε, ενώ άνω του 2% ήταν τα κέρδη σε ΟΤΕ, Σαράντη και ΟΠΑΠ.

Άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Eurobank, Μυτιληναίο, Jumbo, Motor Oil, ΟΛΠ, Ελληνικά Πετρέλαια και Εθνική, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΕΧΑΕ, Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ, Aegean, Grivalia και Τιτάν.

Στον αντίποδα, η Βιοχάλκο έκλεισε στο -2,93%, η ΓΕΚ Τέρνα στο -2,04%, ενώ η Alpha Bank “μάζεψε” στο τέλος στο -1,60%.
Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Coca Cola, Λάμδα, Πειραιώς, Φουρλής και Ελλάκτωρ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης