Σε νέα επίπεδα-ρεκόρ σκαρφαλώνουν οι βασικοί δείκτες της Wall Street, μετά τα διαδοχικά ιστορικά υψηλά των προηγούμενων ημερών και στον απόηχο των ανακοινώσεων της Federal Reserve η οποία περιέγραψε χθες πώς θα κινηθεί τους επόμενους μήνες για να αποσύρει ένα μέρος της νομισματικής στήριξης που προσφέρει στην οικονομία.

Οι δείκτες της Wall Street έκλεισαν χθες σε νέα ιστορικά υψηλά, με τον S&P 500 να διευρύνει τα κέρδη του για το 2021 στο 24%, καθώς η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν επιφύλαξε κάποια αρνητική έκπληξη για τις αγορές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Fed ανακοίνωσε χθες ότι θα ξεκινήσει να μειώνει τις αγορές ομολόγων και άλλων τίτλων κατά 15 δισ. δολ. το μήνα από το επίπεδο των 120 δισ. δολ. το μήνα που βρίσκονται σήμερα. Με τον συγκεκριμένο ρυθμό το πρόγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθεί αρχές καλοκαιριού του 2022, ανοίγοντας τον δρόμο για την αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων στο τέλος του 2022 ή αρχές του 2023.

Οι ανακοινώσεις της Fed επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις των αγορών που περίμεναν μια προσαρμογή της νομισματικής πολιτικής μετά τη ραγδαία άνοδο του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες.

Ο βιομηχανικός Dow Jones σημειώνει οριακές απώλειες 0,04% στις 36.145,90 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 κερδίζει 15,86 μονάδες ή 0,34% στις 4.675,59 μονάδες.  Ο τεχνολογικός Nasdaq προσθέτει 85,69 μονάδες ή 0,54% στις 15.895,50 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 16 κινούνται με θετικό πρόσημο και 14 με αρνητικό. Τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωνει η Visa με κέρδη 3,67 δολ. ή σε ποσοστό 1,76% στα 211,77 δολ. και ακολούθησαν Merck στα 89,71 δολ. με άνοδο 1,16% και Salesforce στα 305,82 δολ. με κέρδη 0,97%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι Amgen (-2,08%), Dow (-1,85%) και Goldman Sachs Group (-1,63%).

Πλούσια σε μακροοικονομικές ανακοινώσεις η Πέμπτη, λίγο πριν την κρίσιμη κυβερνητική έκθεση για τις νέες θέσεις εργασίας τον Οκτώβριο και τον δείκτη ανεργίας που θα ανακοινωθεί αύριο.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας υποχώρησαν σε νέο χαμηλό 19 μηνών την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς η οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει παρά τα προβλήματα που συνεχίζουν να προκαλούν οι διαταραχές στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες και το ράλι των τιμών σε πολλά είδη προϊόντων.

Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις για τα επιδόματα που χορηγούν οι αμερικανικές πολιτείες υποχώρησαν κατά 14.000 στο εποχιακό προσαρμοσμένο μέγεθος των 269.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 30 Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας. Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Μαρτίου του 2020 όταν ξεκίνησε το υποχρεωτικό κλείσιμο επιχειρήσεων για την ανάσχεση του πρώτου κύματος της πανδημίας.

Την ίδια στιγμή, το κόστος εργασίας για τις αμερικανικές επιχειρήσεις εκτοξεύτηκε το τρίτο τρίμηνο του έτους, λόγω των ελλείψεων στο εργατικό δυναμικό. Ειδικότερα, το λεγόμενο κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος αυξήθηκε κατά 8,3% το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η κυβέρνηση των ΗΠΑ την Πέμπτη.

Την ίδια στιγμή, οι αμερικανικές επιχειρήσεις συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα στην παραγωγή τους λόγω των διαταραχών στις αλυσίδες εφοδιασμού. Έτσι, παρότι οι ώρες εργασίας αυξήθηκαν κατά 7% το τρίτο τρίμηνο του έτους, η παραγωγή αυξήθηκε μόλις κατά 1,7%.

Ως αποτέλεσμα η παραγωγικότητα στις ΗΠΑ μειώθηκε με ετήσιο ρυθμό 5%. Αυτή είναι η μεγαλύτερη πτώση από το 1981.

Τέλος, το εμπορικό έλλειμμα διευρύνθηκε κατά 11,2% τον Σεπτέμβριο, σκαρφαλώνοντας στο επίπεδο-ρεκόρ των 80,9 δισ. δολαρίων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης