Η Ευρωπαϊκή Αρχή Χρεογράφων και Αγορών προειδοποίησε σήμερα τους μικροεπενδυτές να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από μέσα κοινωνικής δικτύωσης για αγορές και πωλήσεις μετοχών.

«Ένα βασικό βήμα για κάθε επενδυτή πριν λάβει μία επενδυτική απόφαση είναι να συλλέξει επενδυτική πληροφόρηση από αξιόπιστες πηγές, έχοντας κατά νου τους επενδυτικούς στόχους του, τα οφέλη της διαφοροποίησης και την ικανότητα να αντέξει ζημιές» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Αρχή Χρεογράφων και Αγορών (ESMA).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι μικροεπενδυτές που ακολουθούν το φόρουμ WallStreetsBets του Reddit στις ΗΠΑ έσπευσαν να αγοράσουν τη μετοχή της GameStop τον περασμένο μήνα, εκτοξεύοντας την εις βάρος γνωστών επενδυτών που είχαν στοιχηματίσει εναντίον της, κάτι που χτύπησε συναγερμό στην Ευρώπη.

Αν και οι κανόνες και οι δομές της αγοράς είναι διαφορετικές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι ανάλογες καταστάσεις πιθανόν να εμφανιστούν στην ΕΕ, σημείωσε η Αρχή. Υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι αυξάνεται ο αριθμός των μικροεπενδυτών που προχωρούν σε αγορές μετοχών.

Η ESMA ανέφερε ότι η αυξημένη συμμετοχή των μικροεπενδυτών στην Ευρώπη βοηθά στην εμβάθυνση της κεφαλαιαγοράς της ΕΕ, αλλά πρόσθεσε ότι αυτοί αντιμετωπίζουν σημαντικούς κινδύνους όταν αγοράζουν μετοχές που έχουν μεγάλες διακυμάνσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η οργάνωση ή εφαρμογή συντονισμένων στρατηγικών συναλλαγών ή εντολών σε συγκεκριμένες συνθήκες και χρονικό διάστημα για να αλλάξει η τιμή μίας μετοχής μπορεί να συνιστά χειραγώγηση της αγοράς, σημείωσε η Αρχή.

«Αντίστοιχα, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί όταν αναρτώνται πληροφορίες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με έναν εκδότη ή ένα χρηματοπιστωτικό μέσο, καθώς η δημοσίευση λανθασμένων ή παραπλανητικών πληροφοριών μπορεί επίσης να αποτελεί χειραγώγηση της αγοράς» πρόσθεσε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης