Με μεικτά πρόσημα κινούνται οι δείκτες της Wall Street στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, εν μέσω αναζωπύρωσης των ανησυχιών ότι η νέα αύξηση που καταγράφουν τα κρούσματα του κορονοϊού στις Ηνωμένες Πολιτείες και παγκοσμίως θα μπορούσε να πλήξει εκ νέου την οικονομική ανάκαμψη.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones “χάνει” 192 μονάδες ή 0,54% και διαμορφώνεται στις 35.678,13 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 σημειώνει οριακές διακυμάνσεις πέριξ των 4.707,30 μονάδων, ενώ αντίθετα ο τεχνολογικός Nasdaq σημειώνει κέρδη 0,60% και κινείται στις 16.090,10 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κλίμα στην αμερικανική αγορά μετοχών την Παρασκευή είναι βαρύ, καθώς η νέα έξαρση των κρουσμάτων στη χώρα και κυρίως η απόφαση της Αυστρίας να προχωρήσει σε ολικό lockdown για 20 ημέρες αλλά και η “απειλή” της Γερμανίας ότι ενδεχομένως να προχωρήσει σε ανάλογα μέτρα, επανέφεραν στο προσκήνιο τις δυσάρεστες μνήμες της προηγούμενης χρονιάς με τα lockdowns σε πολλές χώρες που οδήγησαν σε ύφεση αρκετές οικονομίες και προκάλεσαν προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες τα οποία δεν έχουν ακόμη αποκατασταθεί πλήρως.

Σημειώνεται ότι η Αυστρία ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει από την Δευτέρα ολικό, εθνικό lockdown και γίνεται η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης που λαμβάνει τέτοιου είδους μέτρα για την αντιμετώπιση της αναζωπύρωσης της επιδημίας της Covid.

Την ίδια ώρα, η Γερμανία ανακοίνωσε ότι το νέο κύμα κρουσμάτων που σαρώνει τη χώρα έχει επιδεινωθεί και κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με τον υπουργό Υγεία να αφήνει ανοιχτό παράθυρο ακόμη και για lockdown.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ειδήσεις αυτές, σε συνδυασμό με τον αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων και στις ΗΠΑ, έχει ανησυχήσει και τους επενδυτές της αμερικανικής αγοράς εγείροντας φόβους ότι ενδεχόμενη υιοθέτηση νέων περιορισμών μαζί με τη μείωση του έκτακτου προγράμματος αγορών περιουσιακών στοιχείων που έχει ξεκινήσει η Fed θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την ανάπτυξη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης