Με απώλειες έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς η αυξημένη πολιτική αβεβαιότητα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού πλήττει την επενδυτική ψυχολογία.

Στις ΗΠΑ οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές μετά την απόφαση των Δημοκρατικών να ξεκινήσουν έρευνα για παραπομπή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Την έναρξη της έρευνας ανακοίνωσε χθες το βράδυ η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, υπογραμμίζοντας σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους ότι ο πρόεδρος δεν είναι υπεράνω του νόμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρωτοβουλία των Δημοκρατικών ακολουθεί τις καταγγελίες ότι ο Αμερικανός πρόεδρος άσκησε κατ’ επανάληψη πιέσεις στον πρόεδρο της Ουκρανίας,  Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προκειμένου το Κίεβο να ξεκινήσει έρευνα σε βάρος του Χάντερ Μπάιντεν, γιου του Τζο Μπάιντεν.

Ο Τζο Μπάιντεν, ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ επί Μπαράκ Ομπάμα, είναι ένας από τους επικρατέστερους υποψηφίους για το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Οι ανακοινώσεις των Δημοκρατικών προκάλεσαν την οργή του Αμερικανού προέδρου ο οποίος έκανε λόγο για “κυνήγι μαγισσών” και για “προεδρική παρενόχληση”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο ταμπλό ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε πτώση 0,7% στις 387,59 μονάδες, με αρνητικό πρωταγωνιστή τον τεχνολογικό κλάδο ο οποίος κατέγραψε απώλειες 1,2%.

Ο γερμανικός DAX έχασε 0,59% στις 12.234 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε 0,79% στις 5.583 μονάδες.

Ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,02% με τους επενδυτές να περιμένουν το επόμενο επεισόδιο στο “σίριαλ” του Brexit μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου ότι η απόφαση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να αναστείλει τη λειτουργία του κοινοβουλίου από τις 9 Σεπτεμβρίου έως τις 14 Οκτωβρίου είναι “παράνομη” και “άκυρη”.

Τα μέλη του κοινοβουλίου επιστρέφουν στις θέσεις τους εξετάζοντας ένα ευρύ φάσμα επιλογών που περιλαμβάνει ένα νέο νόμο για να σταματήσει το Brexit χωρίς συμφωνία με την Ε.Ε. μέχρι τον σχηματισμό μιας υπερκομματικής κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Η πιθανότητα των πρόωρων εκλογών επίσης είναι στον ορίζοντα – αν και ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε ότι δεν θα ζητήσει ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση μέχρι να εξαλείφει ο κίνδυνος εξόδου από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον διαφώνησε με την ετυμηγορία του Δικαστηρίου και είπε ότι θα βγάλει το Ην. Βασίλειο από την ΕΕ έως την προθεσμία της 31ης Οκτωβρίου.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε πτώση 0,51%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 έχασε 0,36%.

Στα εταιρικά νέα, οι γερμανικές αρχές επισκέφτηκαν ξανά τα γραφεία της Deutsche Bank στη Φρανκφούρτη ερευνώντας πιθανή σχέση με την Danske Bank. Η μετοχή της γερμανικής τράπεζας έκλεισε στο +0,5%.

Αντίθετα, η μετοχή της γαλλικής εταιρείας κοινής ωφέλειας EDF έκανε βουτιά 6,5% για να βρεθεί στον “πάτο” του Stoxx 600 μετά την ανοδική αναθεώρηση του εκτιμώμενου κόστους της νέας μονάδας στο Ην. Βασίλειο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης