Ήπια πτωτικά κινούνται οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στη Wall Street, καθώς συνεχίζονται οι εμπορικές εντάσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και άλλες μεγάλες οικονομίες, ενώ παράλληλα ανησυχίες προκάλεσε η παρουσίαση του κρατικού προϋπολογισμού της Ιταλίας.

Συγκεκριμένα, ο Dow Jones υποχωρεί 0,12% στις 26.407,69 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει πτώση 0,10% στις 2.910,98 μονάδες και ο Nasdaq καταγράφει απώλειες 0,08% στις 8.034,87 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΗΠΑ και Καναδάς δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε εμπορική συμφωνία, ενώ πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία της 30ής Σεπτεμβρίου.

Οι δύο χώρες προσπαθούν να συμφωνήσουν στους όρους ώστε ο Καναδάς να μπορέσει να συμμετάσχει στην εμπορική συμφωνία που συνήφθη μεταξύ ΗΠΑ και Μεξικού και αναμένεται να αντικαταστήσει στην τρέχουσα συμφωνία NAFTA, την οποία έχει επικρίνει έντονα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Την Πέμπτη πάντως ο Αμερικανός αντιπρόσωπος για θέματα εμπορίου δήλωσε πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να προχωρήσουν σε μια νέα NAFTA και χωρίς τον Καναδά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αρνητικά επιδρά και το κλίμα που επικρατεί στις ευρωαγορές, οι οποίες κινούνται πτωτικά, μετά τις τελευταίες εξελίξεις με τον προϋπολογισμό στην Ιταλία.

Συγκεκριμένα, η ιταλική κυβέρνηση έθεσε έναν στόχο για το έλλειμμα που είναι φορές υψηλότερος από αυτόν που είχε προγραμματίσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα, οι επενδυτές θα παρακολουθούν τις εξελίξεις γύρω από την Tesla, μετά την είδηση της μήνυσης που υπέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) εναντίον του ιδρυτή και διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας Έλον Μασκ, με την κατηγορία της παραπλάνησης των επενδυτών. Η εταιρεία ήδη βλέπει τη μετοχή της να κάνει “βουτιά” άνω του 12%.

Στα μάκρο της ημέρας, ανοδικά κινήθηκαν οι δαπάνες και το εισόδημα των Αμερικανών τον Αύγουστο, επιβεβαιώνοντας την ισχυρή εικόνα της αμερικανικής οικονομίας.

Ειδικότερα, οι δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης αυξήθηκαν 0,3% τον Αύγουστο, ενώ το προσωπικό εισόδημα σημείωσε άνοδο 0,3%, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal έκαναν λόγο για άνοδο 0,4% στο εισόδημα και 0,3% στις δαπάνες.

Τα κυβερνητικά στοιχεία έδειξαν παράλληλα ότι οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν συγκρατημένες. Ο δείκτης τιμών για δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης, ο προτιμώμενος δείκτης της Federal Reserve για τον πληθωρισμό, αυξήθηκε 0,1% τον Αύγουστο από τον προηγούμενο μήνα. Σε ετήσια βάση ο δείκτης ενισχύθηκε 2,2%.

Χωρίς να περιλαμβάνονται ο κλάδος της ενέργειας και τα τρόφιμα, οι τιμές παρέμειναν αμετάβλητες τον Αύγουστο από τον Ιουλίου κα αυξήθηκαν 2% από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών τοποθετούσαν τον δομικό πληθωρισμό στο 1,9%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης