Οι μετοχές στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές οδεύουν σήμερα προς την καλύτερη μηνιαία επίδοση που έχουν καταγράψει ποτέ καθώς η πρόσφατη πρόοδος για ένα εμβόλιο κατά του κορονοϊού, η νίκη του Τζο Μπάιντεν στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, οι ελπίδες για περαιτέρω μέτρα στήριξης της οικονομίας, η ενίσχυση των τιμών των εμπορευμάτων και η υποχώρηση του δολαρίου δημιούργησαν θετικό κλίμα μεταξύ των επενδυτών.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 κατέγραψε άνοδο στην αρχή της συνεδρίασης, ενώ στις 11:45 ήταν αμετάβλητος, καθώς τα κέρδη στους κλάδους των τραπεζών και της τεχνολογίας αντιστάθμισαν τις απώλειες των μετοχών ασφαλιστικών εταιριών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δείκτης αναφοράς έχει ενισχυθεί σχεδόν 40% από τη βουτιά που κατέγραψε εξαιτίας της πανδημίας τον Μάρτιο και οδεύει προς την τέταρτη συνεχή εβδομάδα ανόδου, αν και η αύξηση των κρουσμάτων και τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες έχουν δημιουργήσει ανησυχίες για την οικονομική ανάκαμψη.

Έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έδειξε ότι το οικονομικό κλίμα στην ευρωζώνη υποχώρησε τον Νοέμβριο για πρώτη φορά μέσα σε επτά μήνες καθώς ένα δεύτερο κύμα Covid-19 έπληξε την ήπειρο.

Ο γαλλικός δείκτης CAC 40 ενισχύθηκε νωρίτερα κατά 0,3% καθώς η χώρα ανακοίνωσε μια ακόμα μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων και των νοσηλευομένων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην Ασία, οι μετοχές στην Κίνα σημείωσαν άνοδο καθώς τα θετικά στοιχεία για την κερδοφορία των επιχειρήσεων του βιομηχανικού τομέα αποτέλεσαν ένδειξη ότι συνεχίζεται η ανάκαμψη στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου εν μέσω της πανδημίας.

Την ίδια ώρα, οι νοσηλείες ασθενών με Covid-19 στις ΗΠΑ είναι σε επίπεδο ρεκόρ και οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι συγκεντρώσεις για την Ημέρα των Ευχαριστιών μπορεί να οδηγήσουν σε περαιτέρω μολύνσεις και θανάτους. Πάνω από 20 εκατ. άνθρωποι σε όλη την Αγγλία θα αναγκαστούν να ζήσουν κάτω από αυστηρότερους περιορισμούς ακόμα και μετά τη λήξη του εθνικού lockdown στις 2 Δεκεμβρίου.

Τα μερικά lockdowns σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες έχουν επίσης δημιουργήσει ανησυχίες για την οικονομική ανάπτυξη.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έδωσε έμφαση σε αυτές τις ανησυχίες, λέγοντας ότι υπάρχουν «κάποια ανησυχητικά σημάδια» στις χρηματοδοτικές συνθήκες στην Ευρώπη για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το οποίο οδήγησε σε πτώση τις αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων.

Οι αποδόσεις των γερμανικών 10ετών τίτλων κινούνταν σήμερα κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο εβδομάδων, ενώ οι αποδόσεις των 10ετών πορτογαλικών ομολόγων άγγιξαν το μηδέν για πρώτη φορά.

Το δολάριο σημείωσε πτώση σήμερα το πρωί και οδεύει προς εβδομαδιαίες απώλειες έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων, καταγράφοντας νωρίτερα πτώση 0,1% στο 91,953. Το ευρώ κινείτο νωρίτερα στο επίπεδο του 1,1924 δολαρίου.

Στα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών, η τουρκική λίρα ενισχύθηκε νωρίτερα κατά 1,1% καθώς η κεντρική τράπεζα της χώρας προχώρησε σε νέα μέτρα για να απλοποιήσει τα πιστωτικά κανάλια.

Στις αγορές εμπορευμάτων, η τιμή του χαλκού –που αποτελεί έναν ακόμα δείκτη του παγκόσμιου οικονομικού κλίματος λόγω της χρήσης του σε υποδομές– ανήλθε σχεδόν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτάμισι μηνών.

Το πετρέλαιο, αν και έχει ενισχυθεί σχεδόν κατά 30% αυτό τον μήνα, κατέγραψε πτώση κατά τη διάρκεια της νύχτας λόγω ανησυχιών για την υπερβάλλουσα προσφορά, με την τιμή του μπρεντ, ωστόσο, να ανακάμπτει στο Λονδίνο, σημειώνοντας νωρίτερα άνοδο στα 48 δολάρια το βαρέλι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης