Οι μετοχές συνέχισαν σήμερα την πτωτική τους πορεία, με τη χρηματιστηριακή τους αξία να μειώνεται κατά περισσότερο από 3 τρισ. δολάρια μόνο αυτή την εβδομάδα και με τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων να υποχωρούν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, καθώς ο κορωνοϊός εξαπλώθηκε με ταχύτερους ρυθμούς εκτός Κίνας και οι επενδυτές στράφηκαν στα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Κίνα -την πηγή της επιδημίας- για πρώτη φορά ήταν χθες χαμηλότερος από τον αριθμό των νέων ασθενών σε άλλες χώρες, γεγονός που επέτεινε τους φόβους για πανδημία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 άνοιξε με πτώση 2,3%, ενώ βουτιά κατέγραψε ο ιταλικός δείκτης blue-chip. Δεκάδες ευρωπαϊκές εταιρείες προειδοποίησαν για πιθανό πλήγμα στην κερδοφορία τους.

Οι μετοχές στις διεθνείς αγορές καταγράφουν τώρα πτώση για έξι συνεχείς ημέρες. Ο λεγόμενος «δείκτης φόβου» της Wall Street κινούνταν κοντά στα υψηλότερα επίπεδα που κατέγραψε στα τέλη του 2018.

Η τιμή spot του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,5% στα 1.649 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι ενισχύθηκε κατά 1% στα 18,03 δολάρια η ουγγιά. Τη Δευτέρα, η τιμή του χρυσού ανήλθε σε υψηλό επταετίας κοντά στα 1.688 δολάρια η ουγγιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο μεταξύ, η απόδοση των αμερικανικών ομολόγων, που υποχωρούν όταν οι τιμές αυξάνονται, διαμορφώθηκε κάτω από το 1,3%, ενώ η καμπύλη αποδόσεων συνέχιζε να στέλνει προειδοποιητικά σημάδια για ύφεση. Οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων υποχώρησαν στο -0,5140%.

Οι μετοχές στη Νότια Κορέα υποχώρησαν κατά 1,05% κλείνοντας σε χαμηλό τετραμήνου, καθώς η χώρα ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη ημερησία αύξηση στα νέα κρούσματα ύστερα από την καταγραφή του πρώτου ασθενούς τον περασμένο μήνα.

Με τον ρυθμό των μολύνσεων στην Κίνα να επιβραδύνεται, ο δείκτης blue-chip CSI300 έκλεισε με άνοδο 0,3%. Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας υποχώρησε κατά 0,5%, καταγράφοντας πτώση άνω του 4% από τις αρχές της εβδομάδας.

Ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε 2% σε χαμηλό τετραμήνου εν μέσω ανησυχιών ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο μπορεί να ματαιωθούν ή να αναβληθούν.

Τα νομίσματα που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια, όπως το ιαπωνικό γεν και το ελβετικό φράγκο, ενισχύθηκαν με το ιαπωνικό νόμισμα να κινείται προς τα 110 γεν έναντι του δολαρίου, σημειώνοντας άνοδο σχεδόν 2% αυτή την εβδομάδα. Το δολάριο σημείωσε νωρίτερα πτώση 0,32%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης