Με την αμερικανική Fed να αυξάνει τα επιτόκιά της και τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να απειλει τους πάντες με δασμούς, το ναδίρ για τις αναδυόμενες αγορές είναι ακόμη μακριά, σύμφωνα με έρευνα του πρακτορείου Bloomberg με τη συμμετοχή στελεχών των αγορών.

Το selloff στα νομίσματα και τα χρηματιστήρια των αναπτυσσόμενων χωρών θα συνεχιστεί πιθανότατα και στο β’ εξάμηνο του 2018, όπως σημειώνει η πλειονότητα των 20 επενδυτών, traders και στελεχών χάραξης επενδυτικής στρατηγικής τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως σημειώνουν ωστόσο, δεν είναι όλα “μαύρα”, καθώς τα ομόλογα μπορεί να ενισχυθούν για τη σχετική ασφάλεια που παρέχουν, ενώ ορισμένες αγορές μπορεί να δουν κέρδη.

Το δέλεαρ των προϊόντων υψηλού ρίσκου έχει αρχίσει να φθίνει, κυρίως λόγω της εμπορικής έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, αλλά και της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής από πλευράς Fed. Νομίσματα και μετοχές στον χώρο των αναδυόμενων οικονομικών διέγραψαν το χειρότερο τους τρίμηνο από το 2015.

«Οι επενδυτές συνεχίζουν να ανησυχούν για τις προοπτικές των αναδυόμενων αγορών, καθώς το περιβάλλον που συντείνει σε ισχυροποίηση του δολαρίου παραμένει στη θέση του», αναφέρει ο Hideaki Kuriki, chief fund manager στο Τόκιο για την Sumitomo Mitsui Trust Asset Management Co.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η οικονομία των ΗΠΑ είναι σχετικά ισχυρή, το δολάριο και οι αποδόσεις κινούνται επίσης ψηλά, γι’ αυτό και οι αναδυόμενες οικονομίες θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες», προσθέτει.

Στο β’ εξάμηνο του 2018, το ρούβλι, τα ομόλογα της Νότιας Κορέας και οι ινδικές μετοχές παρουσιάζουν τις καλύτερες προοπτικές, ενώ ακολουθεί το πολωνικό νόμισμα.

Η Αργεντινή, της οποίας η κεντρική τράπεζα αναγκάστηκε μέσα στον χρόνο να αυξήσει τα επιτόκιά της κατά 40% για να στηρίξει το πέσο, βρίσκεται στον “πυθμένα” της λίστας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης