Ανοδικά κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Παρασκευή με τον S&P 500 και τον Nasdaq να διαπραγματεύονται σε επίπεδα ιστορικών υψηλών μετά τα ισχυρά στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας που ανακοινώθηκαν σήμερα και αποτελούν κρίσιμο παράγοντα στις αξιολογήσεις που κάνει η Federal Reserve στις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής.

Η μηνιαία έκθεση του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ για την απασχόληση έδειξε ότι η αμερικανική οικονομία συνέχισε να προσθέτει θέσεις εργασίας τον Ιούνιο καθώς οι επιχειρήσεις προσπαθούν να ενισχύσουν την παραγωγή τους και τις υπηρεσίες τους μετά την άρση των μέτρων περιορισμού για την ανάσχεση της πανδημίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, η οικονομία πρόσθεσε άλλες 850.000 θέσεις εργασίας τον προηγούμενο μήνα μετά από 583.000 τον Μάιο. Ο δείκτης ανεργίας ωστόσο ενισχύθηκε στο 5,9% από 5,8% τον Μάιο καθώς περισσότεροι άνθρωποι επέστρεψαν στην αγορά εργασίας.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters έκαναν λόγο για 700.000 θέσεις εργασίας με την ανεργία να υποχωρεί στο 5,7%.

Τα κυβερνητικά στοιχεία έδειξαν επίσης ότι οι μέσες ωριαίες αποδοχές αυξήθηκαν 0,3% τον προηγούμενο μήνα μετά από άνοδο 0,4% τον Μάιο. Σε ετήσια βάση οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 3,6% από 1,9% τον Μάιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Federal Reserve έχει δείξει ότι δεν θα βιαστεί να αλλάξει την πορεία της νομισματικής πολιτικής, παρά το πρόσφατο ράλι του πληθωρισμού, καθώς δεν θέλει να θέσει σε κίνδυνο την ανάκαμψη της αγοράς εργασίας.

Στα υπόλοιπα μάκρο, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ διευρύνθηκε στα 72,1 δισ. δολ. τον Μάιο από 69,1 δισ. δολ. τον προηγούμενο μήνα.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones προσθέτει 70 μονάδες και κινείται πέριξ των 34.700 μονάδων. Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,3% κοντά στις 4.330 μονάδες διευρύντας το χθεσινό ρεκόρ του, το οποίο ήταν το 35ο για το 2021. Ο Nasdaq κερδίζει 0,5% και βρίσκεται στα επίπεδα ρεκόρ των 14.600,25 μονάδων.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, η χρηματιστηριακή Robinhood Markets ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει την εισαγωγή της στον δείκτη Nasdaq με το σύμβολο “HOOD”.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης