Με αρνητικό πρόσημο κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street στον απόηχο των προειδοποιήσεων του επικεφαλής της Moderna, Στεφάν Μπανσέλ ότι τα εμβόλια που κυκλοφορούν σήμερα κατά της Covid-19 ενδεχομένως να είναι λιγότερο αποτελεσματικά κατά της νέας μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού που έχει ήδη εντοπιστεί σε πολλές χώρες.

Το άσχημο κλίμα που διαμόρφωσαν οι εκτιμήσεις του CEO της Moderna για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της νέας μετάλλαξης ακολουθεί την ανοδική αντίδραση των δεικτών χθες μετά το selloff της Παρασκευής που υποχρέωσε τον Dow Jones στις βαρύτερες απώλειες από τον Οκτώβριο του 2020.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μπανσέλ προειδοποίησε ότι θα χρειαστούν μερικοί μήνες πριν οι φαρμακευτικές μπορέσουν να παρασκευάσουν νέα εμβόλια για συγκεκριμένες παραλλαγές σε κλίμακα.

Σημείωσε ακόμα ότι ο υψηλός αριθμός μεταλλάξεων Όμικρον στην πρωτεΐνη ακίδας, που χρησιμοποιεί ο ιός για να μολύνει ανθρώπινα κύτταρα, αλλά και η ταχεία εξάπλωση της μετάλλαξης στη Νότια Αφρική, υποδηλώνουν ότι η τρέχουσα παραγωγή εμβολίων μπορεί να χρειαστεί να τροποποιηθεί το επόμενο έτος.

«Πρέπει να περιμένουμε τα δεδομένα. Αλλά όλοι οι επιστήμονες με τους οποίους μίλησα έχουν προς το παρόν την άποψη ότι ‘αυτό δεν πρόκειται να είναι καλό», παρατήρησε ο Μπανσέλ μιλώντας στους Financial Times. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones χάνει 280,72 μονάδες ή -0,80% στις 34.855,22 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 υποχωρεί 27,07 μονάδες ή -0,60% στις 4.627,67 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq διολισθαίνει κατά 24,30 μονάδες ή -0,19% στις 15.751,36 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones μόλις τρεις κινούνται με θετικό πρόσημο και 27 με αρνητικό. Τα μεγαλύτερα κέρδη σημειώνει η Intel με κέρδη 0,29 δολ. ή σε ποσοστό 0,58% στα 50,29 δολ. και ακολουθούν Apple στα 161,03 δολ. με άνοδο 0,49% και ΙΒΜ στα 118,76 δολ. με κέρδη 0,22%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι American Express (-2,19%), Verizon Communications (-1,48%) και Dow (-1,41%).

Την ανησυχία του εξέφρασε και ο πρόεδρος της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ, σημειώνοντας ότι η εμφάνιση της νέας μετάλλαξης δημιουργεί καθοδικούς κινδύνους στην οικονομία και ενισχύει την αβεβαιότητα όσον αφορά τις προοπτικές του πληθωρισμού.

«Η αύξηση της ανησυχίας για τον ιό μπορεί να μειώσει την προθυμία των ανθρώπων να δουλέψουν στο γραφείο τους, κάτι που θα μπορούσε να επιβραδύνει την πρόοδο στην αγορά εργασίας και να εντείνει τις διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες», αναφέρει ο Πάουελ σε δηλώσεις του στην Επιτροπή Τραπεζικών Υποθέσεων της Γερουσίας.

Στα μάκρο της ημέρας, οι τιμές των αμερικανικών κατοικιών συνέχισαν το ανοδικό τους ράλι τον Σεπτέμβριο, αν και ο ρυθμός της αύξησης επιβράδυνε, σύμφωνα με τα στοιχεία των δεικτών S&P CoreLogic Case-Shiller.

Ειδικότερα, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 19,5% τον Σεπτέμβριο από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, μετά από ετήσια άνοδο 19,8% τον Αύγουστο, σύμφωνα με τον δείκτη για τις τιμές σε εθνικό επίπεδο. Αυτή είναι η πρώτη επιβράδυνση στην ετήσια άνοδο από το Μάιο του 2020.

Παράλληλα, ο δείκτης για τις τιμές σε 20 μεγάλες μητροπολιτικές περιοχές αυξήθηκε κατά 19,1% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο μετά την άνοδο του προηγούμενου μήνα κατά 19,6%. Σε μηνιαία βάση ο δείκτης αυξήθηκε 0,8% τον Σεπτέμβριο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης