Με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τρίτης τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί εν μέσω της αυξημένης πολιτικής αβεβαιότητας σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κάλεσαν χθες την Ιταλία να παρουσιάσει το αναθεωρημένο σχέδιο του προϋπολογισμού με στόχο να τερματιστεί η αντιπαράθεση με τις Βρυξέλλες για το ύψος των ελλειμμάτων τα επόμενα χρόνια. Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών δήλωσε στο CNBC την Τρίτη ότι η Ρώμη θα συνεχίσει τον διάλογο με την Ε.Ε. για τον προϋπολογισμό της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το χθεσινό Eurogroup έδωσε πάντως διορία μιας εβδομάδας στη Ρώμη για να υποβάλλει το αναθεωρημένο σχέδιο του προϋπολογισμού.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 υποχώρησε 0,3% στις 362,55 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX σημείωσε μικρές απώλειες 0,1% στις 11.484,34 μονάδες, ο γαλλικός CAC-40 έχασε 0,5% στις 5.075,19 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε σε ποσοστό 0,9% στις 7.040,68 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κατέγραψε μικρές απώλειες 0,1%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 διολίσθησε 0,2%.

Την ίδια στιγμή, η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα παρακολουθεί με αυξημένο ενδιαφέρον τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ οι οποίες αναμένεται να τερματίσουν την κυριαρχία των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι Δημοκρατικοί αναμένεται να κερδίσουν τον έλεγχο στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι θα κρατήσουν την πλειοψηφία στη Γερουσία.

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Markit έδειξαν ότι η ανάπτυξη της Ευρωζώνης επιβράδυνε σε χαμηλό άνω των δύο ετών τον Οκτώβριο.

Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI της Markit διαμορφώθηκε στις 53,1 μονάδες τον Οκτώβριο από 54,1 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης