Με απώλειες ολοκλήρωσαν την ημέρα οι ευρωπαϊκοί δείκτες με την Ιταλία να παραμένει στο επίκεντρο των επενδυτών μετά τη συνάντηση στη Ρώμη του Ιταλού υπουργού Οικονομικών Τζοβάνι Τρία με τον πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο. Το επενδυτικό κοινό αφομοιώνει επίσης τις χτεσινές ανακοινώσεις της Fed.

Στο ταμπλό ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έχασε 0,37% στις 364,74 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο γερμανικός DAX 30 σημείωσε οριακή πτώση 0,01% στις 11.526,44 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί κατά 0,48% στις 5.106,75 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,51% στις 7.104,54 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB σημειώνει πτώση 0,84% στις 19.266,50 μονάδες και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 καταγράφει πτώση 0,44% στις 9.137 μονάδες.

Σήμερα κατά τη συνάντηση του Τρία με τον Σεντένο, στη Ρώμη, συμφωνήθηκε ότι η κυβέρνηση Κόντε πρέπει να συνεχίσει τον διάλογο με τις Βρυξέλλες, έστω και αν οι διαφορές, σε ό,τι αφορά τον ιταλικό κρατικό προϋπολογισμό, παραμένουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τα βασικά σημεία του προϋπολογισμού μας δεν αλλάζουν, αλλά θα συνεχίσουμε να συζητάμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η μείωση των προοπτικών ανάπτυξης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως και στην Ιταλία, αποδεικνύουν την ορθότητα των παρεμβάσεών μας», τόνισε ο Τζοβάνι Τρία.

Από την μεριά του, ο πρόεδρος του Eurogroup κατέστησε σαφές ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του Ευρώ στηρίζουν της θέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Υπενθυμίζεται πως χτες η Fed άφησε αμετάβλητο το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο στο εύρος του 2 – 2,25%. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη διήμερη συνεδρίασή της, η νομισματική αρχή έδωσε έμφαση στην ισχυρή οικονομία χωρίς να ανατρέψει τις προσδοκίες της αγοράς πως η επόμενη αύξηση των επιτοκίων -η τέταρτη κατά σειρά- θα πραγματοποιηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.

Τα στοιχεία που προέκυψαν μετά την τελευταία συνεδρίαση της Fed τον Σεπτέμβριο δείχνουν ότι η αγορά εργασίας συνέχισε να ενισχύεται και πως η οικονομική δραστηριότητα αυξάνεται με έντονο ρυθμό, ανέφερε στην ανακοίνωσή της η επιτροπή καθορισμού των επιτοκίων της Fed.

O τραπεζικός κλάδος δέχτηκε σήμερα ισχυρές πιέσεις κατά 1,17%. Η μετοχή της UBS υποχώρησε κατά 2,65% μετά την αγωγή που κατέθεσε εναντίον της το υπουργείο Δικαιοσύνης επειδή όπως αναφέρει εξαπάτησε επενδυτές καθώς τους πούλησε “τοξικά” ομόλογα.

Πτώση κατά 5,9% κατέγραψε και άλλη μία τράπεζα η ισπανική BBVA. Ο γερμανικό όμιλος Thyssenkrupp υποχώρησε κατά 9,08% μετά τη μείωση των προοπτικών κερδοφορίας για δεύτερη φορά φέτος.

Στα αποτελέσματα της ημέρας, η Thyssenkrupp αναθεώρησε καθοδικά και τις εκτιμήσεις της για τα προσαρμοσμένα κέρδη προ τόκων και φόρων στα 1,6 δισ. ευρώ από 1,8 δισ. ευρώ.

Η εταιρεία έχει ήδη γνωστοποιήσει ότι βρίσκεται υπό έλεγχο για πιθανολογούμενη σύμπραξη (καρτέλ) σε σχέση με την τιμολόγηση ορισμένων προϊόντων, ενώ χθες ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να αναλάβει προβλέψεις λόγω νέων εξελίξεων στη διαδικασία.

Η Telecom Italia SpA ανακοίνωσε ζημιές στο γ΄ τρίμηνο εξαιτίας απομειώσεων, και τόνισε πως δεν διατηρεί πλέον τις εκτιμήσεις για το χρέος προς EBITDA του 2018.

Η μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνίας της Ιταλίας ανακοίνωσε πως εμφάνισε ζημιές 1,40 δισ. ευρώ στο γ΄ τρίμηνο, σε σχέση με τα καθαρά κέρδη των 437 εκατ. ευρώ πριν από ένα χρόνο.

Υποχώρησαν τα καθαρά κέρδη γ΄ τριμήνου της Banca Monte dei Paschi di Siena SpA, εξαιτίας της μείωσης των εσόδων.

Τα καθαρά κέρδη της περιόδου διαμορφώθηκαν στα 90,8 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα κέρδη των 241,9 εκατ. ευρώ πριν από ένα χρόνο. Τα έσοδα μειώθηκαν στα 809,5 εκατ. ευρώ από τα 1,37 δισ. ευρώ, καθώς υποχώρησαν τα καθαρά έσοδα από τόκους και οι προμήθειες.

Αύξηση 20% κατέγραψαν τα κέρδη της Allianz στο γ΄ τρίμηνο, λόγω των καλύτερων λειτουργικών αποτελεσμάτων στη μονάδα ασφαλειών και διαχείρισης asset. Η γερμανική ασφαλιστική δήλωσε πως τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 1,92 δισ. ευρώ από τα 1,57 δισ. ευρώ πριν από ένα χρόνο.

Η Compagnie Financiere Richemont ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στο α΄ εξάμηνο της χρήσης 2019 λόγω των έκτακτων κερδών από την ανατίμηση της αξίας των μετοχών της ΥΝΑΡ. Τα καθαρά κέρδη α΄ εξαμήνου αυξήθηκαν στα 2,25 δισ. ευρώ από τα 974 εκατ. ευρώ στη διάρκεια της αντίστοιχης περιόδου πέρυσι.

Η ελβετική εταιρεία πολυτελών ειδών ανακοίνωσε ότι η αύξηση κερδών αποτυπώνει το κέρδος των 1,38 δισ. ευρώ από την ανατίμηση των υφιστάμενων μετοχών της ΥΝΑΡ, την οποία απέκτησε στις αρχές του έτους.

Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, μεγέθυνση του ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου κατά 0,6% το γ’ τρίμηνο του 2018 δείχνουν τα στοιχεία της βρετανικής εθνικής στατιστικής υπηρεσίας (ONS), ποσοστό που ταυτίζεται με τις εκτιμήσεις των αναλυτών που είχαν συμμετάσχει σε έρευνα του πρακτορείου Reuters.

Σε σχέση με το γ΄ τρίμηνο του 2017, η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου έχει σημειώσει ανάπτυξη της τάξης του 1,5%.
Σε μηνιαία βάση, ωστόσο, τον Σεπτέμβριο, η οικονομία “κόλλησε” στο 0%, έναντι εκτίμησης για οριακή ανάπτυξη 0,1%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης