Ξεκάθαρα ανοδικές τάσεις όλων των βασικών δεικτών της Wall Street “δείχνουν” τα futures, με φόντο την ευφορία των επενδυτών για τα νέα από το “μέτωπο” των σινοαμερικανικών εμπορικών διαπραγματεύσεων.

Τα futures του βιομηχανικού Dow Jones σημειώνουν άνοδο 80 μονάδων (+0,3%), ενώ εκείνα του γενικού S&P 500 κερδίζουν 8 μονάδες (+0,3%), με τα futures του τεχνολογικού Nasdaq να ενισχύονται κατά 33,25 μονάδες (+0,5%).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε εβδομαδιαία βάση, την προηγούμενη εβδομάδα, ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,4%, ο Nasdaq 0,9%, ενώ ο Dow υποχώρησε 0,1%, σπάζοντας θετικό σερί εννέα εβδομάδων (το μεγαλύτερο από τον Μάιο του 1995).

Η Wall Street Journal ανέφερε την Κυριακή ότι ΗΠΑ και Κίνα «βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο για τη σύναψη οριστικής εμπορικής συμφωνίας», με το Πεκίνο να προσφέρει μείωση δασμών σε αμερικανικά προϊόντα, το φάσμα των οποίων κινείται από χημικά έως αυτοκίνητα.

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ προτίθενται να ακυρώσουν μεγάλο μέρος, αν όχι το σύνολο των τιμωρητικών δασμών που επέβαλαν σε κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα το 2018.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μολονότι δεν υπάρχει ακόμη τελική συμφωνία, αυτή πιθανολογείται ότι μπορεί να επιτευχθεί σε σύνοδο κορυφής σε επίπεδο αρχηγών κρατών μεταξύ των προέδρων Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ, στις 27 Μαρτίου.

Η αισιοδοξία για την έκβαση των εμπορικών διαπραγματεύσεων έχει ευνοήσει το επενδυτικό κλίμα στις αγορές από τις αρχές του 2019.

Η οικονομία της Κίνας θα βρεθεί επίσης στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος αυτή την εβδομάδα, καθώς στην ετήσια συνεδρίαση του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου (κοινοβουλίου) της χώρας, θα ανακοινωθούν οι στόχοι της κυβέρνησης για την ανάπτυξη για το τρέχον έτος.

Το Σάββατο, ο Τραμπ εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά του επικεφαλής της κεντρικής ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve), Jerome Powell, σημειώνοντας ότι στον τελευταίο “αρέσει να ανεβάζει τα επιτόκια”, αλλά και το “ισχυρό δολάριο”, 

Η οικονομία των ΗΠΑ πηγαίνει καλά, παρά τις ενέργειες της κεντρικής τράπεζας, δήλωσε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Συνέδριο Συντηρητικής Πολιτικής Δράσης, στο National Harbor του Maryland.

«Θέλω ένα ισχυρό δολάριο, αλλά θέλω ένα δολάριο που κάνει μεγάλη τη χώρα μας, όχι ένα δολάριο που είναι τόσο ισχυρό που μας απαγορεύει να συνεργαζόμαστε με άλλα έθνη και να τα ανταγωνιζόμαστε», είπε, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

«Τα σημερινά νέα ενισχύουν τη θέση ότι, από βραχυπρόθεσμη μακροοικονομική άποψη, το ζήτημα των εμπορικών σχέσεων ΗΠΑ – Κίνας δεσπόζει αναμφισβήτητα», αναφέρει σε σημείωμά του προς o Jeffrey Halley, στέλεχος ανάλυσης αγοράς στην OANDA.

«Πρόκειται ωστόσο για μια ιδιαίτερα πυκνή εβδομάδα σε επίπεδο μακροοικονομικών στοιχείων. Αναμένεται πληθώρα αποφάσεων κεντρικών τραπεζών για τα επιτόκια, με πρώτη την κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας την Τρίτη, την αντίστοιχη του Καναδά την Τετάρτη και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την Πέμπτη», προσθέτει.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης