Με θετικά πρόσημα κινούνται οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street την Παρασκευή, με την αισιοδοξία για την ανάκαμψη της οικονομίας των ΗΠΑ να οδηγεί τις μετοχές στις ΗΠΑ ολοταχώς προς μία κερδοφόρα εβδομάδα.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones κερδίζει 107,72 μονάδες ή 0,31%, ο ευρύτερος S&P 500 11,48 μονάδες ή 0,27% , ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq 56,86 μονάδες ή 0,41%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

O S&P 500 κερδίζει άνω του 1% στην εβδομάδα, ενώ βρίσκεται λιγότερο από 1% μακριά από τα ιστορικά υψηλά του. Ο Dow κερδίζει σε εβδομαδιαία βάση άνω του 1%, ενώ ο Nasdaq έχει καταγράψει κέρδη 2,3%.

Το “ράλι” του πληθωρισμού και πιο ειδικά των τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ, το οποίο τον Απρίλιο συνεχίστηκε με αμείωτο ρυθμό, με βάση τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα (+3,1% σε ετήσια βάση), προβληματίζει τους αναλυτές, αν και τα περισσότερα στελέχη της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) κάνουν λόγο για ένα παροδικό φαινόμενο το οποίο δεν αναμένεται να επηρεάσει την πορεία της νομισματικής πολιτικής.

Ο πρόεδρος της Dallas Fed, Robert Kaplan πάντως, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δίκτυο CNBC την Πέμπτη, ανέφερε ότι είναι έτοιμος να αρχίσει να συζητά για το ενδεχόμενο μείωσης των μηνιαίων αγορών περιουσιακών στοιχείων από πλευράς Fed, που σήμερα φτάνουν τα 120 δισ. δολ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο μεταξύ, οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν τις διαπραγματεύσεις στον Λευκό Οίκο για το πακέτο επενδύσεων σε έργα υποδομών. Οι Ρεπουμπλικάνοι παρουσίασαν μια αντιπρόταση ύψους 928 δισ. δολ. στην κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν την Πέμπτη, πολύ χαμηλότερα από την τελευταία πρόταση του Λευκού Οίκου για επενδύσεις συνολικού ύψους 1,7 τρισ. δολ.

Η μετοχή της Salesforce εκτινάσσεται κατά 7%, μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων που ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών για το α’ τρίμηνο του έτους. Η μετοχή της HP υποχωρεί κατά 5%, παρά το ρεκόρ εσόδων της εταιρείας (15,9 δισ. δολ.) στο ίδιο τρίμηνο.

Η μετοχή της Ford ενισχύεται και σήμερα, έχοντας κερδίσει σε επίπεδο εβδομάδας άνω του 12%, μετά την ανακοίνωση της στρατηγικής στροφής της προς τα ηλεκτρικά οχήματα, με ορίζοντα το 2030.

Τα “απόνερα” της “φρενίτιδας Reddit” των μικροεπενδυτών του φόρουμ WallStreetBets, που χθες οδήγησαν την μετοχή της AMC Entertainment σε κέρδη άνω του 35%, συνεχίζονται και σήμερα, με την μετοχή να κερδίζει εκ νέου άλλο ένα 30%.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow, 21 κινούνται με θετικό πρόσημο και 9 με αρνητικό. Των κερδών ηγούνται εκείνες των Salesforce, Amgen, Microsoft, ενώ των απωλειών εκείνες των Boeing, Intel, JP Morgan Chase.

Σημειώνεται ότι οι αμερικανικές αγορές θα παραμείνουν κλειστές τη Δευτέρα για την αργία της Memorial Day.

Οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκαν περαιτέρω τον Απρίλιο αντανακλώντας την έκρηξη στη ζήτηση καθώς αίρονται τα περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας, η οποία ωστόσο συνεχίζει σε άλλα μέρη του πλανήτη να προκαλεί προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες, εντείνοντας το ράλι των τιμών.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών δαπανών προσωπικής κατανάλωσης, ο προτιμώμενος δείκτη της Federal Reserve για τον πληθωρισμό, αυξήθηκε κατά 0,6% τον Απρίλιο.

Χωρίς τα τρόφιμα και την ενέργεια, ο δομικός δείκτης αυξήθηκε κατά 0,7%, εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Οκτώβριο του 2001, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.

Από τον Απρίλιο του 2020 ο δομικός δείκτης σημείωσε άλμα 3,1%, τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Ιούλιο του 1992. Ο ευρύτερος δείκτης αυξήθηκε κατά 3,6% από την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters έκαναν λόγο για μηνιαία αύξηση κατά 0,6% και άνοδο 2,9% σε ετήσια βάση.

Τα κρατικά στοιχεία έδειξαν παράλληλα ότι οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,5% τον Απρίλιο, μετά το άλμα του Μαρτιού κατά 4,7%. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη αύξηση από τον Ιούνιο.

Τέλος το προσωπικό εισόδημα κατρακύλησε κατά 13,1%, μετά το άλμα του Μαρτίου κατά 20,9% όταν πολλοί Αμερικανοί έλαβαν τις κυβερνητικές επιταγές για την τόνωση των εισοδημάτων τους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης