Σε ανοδικό έδαφος κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street στις συναλλαγές της Δευτέρας μετά από δύο διαδοχικές εβδομάδες απωλειών για τον βιομηχανικό Dow Jones και τον ευρύτερο S&P 500 στο κλίμα ανησυχίας που έχει διαμορφώσει η έξαρση του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες.

Τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ έδειξαν άλμα του δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 4,2% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, πυροδοτώντας την ανησυχία των επενδυτών ότι η Fed θα μπορούσε να κινηθεί νωρίτερα από το αναμενόμενο στην κατεύθυνση της σύσφιξης της νομισματικής της πολιτικής προκειμένου να αντιμετωπίσει τις πληθωριστικές πιέσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τις ανησυχίες αυτές δεν έχουν καταφέρει να μετριάσουν οι καθησυχαστικές δηλώσεις αξιωματούχων της Fed οι οποίοι σχολιάζοντας το τελευταίο ράλι των τιμών κάνουν λόγο για ένα παροδικό φαινόμενο. Τα κορυφαία στελέχη της κεντρικής τράπεζας σημειώνουν ταυτόχρονα ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να αρχίσει να εξετάζεται η απόσυρση της νομισματικής στήριξης προς την οικονομία.

Στο ταμπλό ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κερδίζει 118,27 μονάδες ή 0,35% και κινείται στις 34.326,11 μονάδες, ενώ ο S&P 500 προσθέτει 27,89 μονάδες ή 0,67% στις 4.183,75 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 148,90 μονάδες ή 1,11% στις 13.619,89 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 23 κινούνται με θετικό πρόσημο και επτά με αρνητικό. Τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη σημειώνει η Cisco Systems με κέρδη 0,97 δολ. ή σε ποσοστό 1,85% στα 53,40 δολ. και ακολουθούν η Microsoft στα 249,52 δολ. με άνοδο 1,77% και η Salesforce με κέρδη 1,48% στα 225,86 δολ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι IBM (-0,24%), Walmart (-0,23%) και Coca-Cola (-0,17%).  

Στο δημοσιονομικό επίπεδο, στο Κογκρέσο συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για το φιλόδοξο σχέδιο που παρουσίασε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν για επενδύσεις 2,3 τρισ. δολ. σε έργα υποδομών. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι σε μια προσπάθεια να κερδίσει την υποστήριξη των Ρεπουμπλικάνων είναι έτοιμος να μειώσει το μέγεθος της πρότασης από τα 2,3 τρισ. δολ. στα 1,7 τρισ. δολ.

Οι Ρεπουμπλικάνοι πάντως συνεχίζουν να αντιδρούν στην πρόταση επικαλούμενοι το τεράστιο κόστος του σχεδίου στον προϋπολογισμό.

Στο επίκεντρο της επενδυτικής προσοχής παραμένει και η αγορά των κρυπτονομισμάτων όπου τις τελευταίες εβδομάδες η μεταβλητότητα έχει εκτοξευτεί. Το Bitcoin μέσα στο σαββατοκύριακο βρέθηκε να σημειώνει νέα βουτιά, με τις συνολικές του απώλειες να ξεπερνούν το 50% από το τελευταίο ιστορικό του υψηλό πάνω από τα 60.000 δολ. Σήμερα το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα ανακάμπτει με άλμα περίπου 10%.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, η Cabot Oil & Gas Corp. και η Cimarex Energy Co. ανακοίνωσαν σήμερα ότι κατέληξαν σε συμφωνία για την συγχώνευση των δραστηριοτήτων τους, με την αξία της συναλλαγής να διαμορφώνεται στα 17 δισ. δολ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης