Ανοδικά κινούνται οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street την Τετάρτη, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό, τα οποία μετρίασαν την ανησυχία των επενδυτών για εκτίναξη των τιμών καταναλωτή, που έχουν οδηγήσει το τελευταίο διάστημα σε σημαντική αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones κερδίζει 295,29  μονάδες ή 0,93%, με τον γενικό S&P 500 να καταγράφει κέρδη 35,66 μονάδων ή 0,90% και τον τεχνολογικό Nasdaq να ενισχύεται κατά 198.66 μονάδες ή 1,50%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο τεχνολογικός δείκτης πραγματοποίησε χθες άλμα 3,7%, μία μόλις ημέρας μετά την κατρακύλα του σε περιοχή διόρθωσης με συνολικές απώλειες άνω του 10% από τα τελευταία ενδοσυνεδριακά υψηλά του.

Οι αναλυτές σημειώνουν πάντως ότι από τον Μάρτιο, το λεγόμενο “αποτέλεσμα βάσης” θα οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα τις μετρήσεις του πληθωρισμού, καθώς η ραγδαία πτώση των τιμών στην αρχή της πανδημίας θα επηρεάσει τις ετήσιες μεταβολές.

«Η μεγαλύτερη ανησυχία της αγοράς, τουλάχιστον τον τελευταίο μήνα, ήταν μια εκτίναξη του πληθωρισμού σε επίπεδα υψηλότερα των προβλέψεων, με τα τελευταία στοιχεία να κατασιγάζουν τους φόβους αυτούς, τουλάχιστον προσώρας», ανέφερε ο Art Hogan της National Securities.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων έχουν επιστρέψει σε ανοδικό έδαφος μετά την αποκλιμάκωση των προηγούμενων ημερών, με την απόδοση στο 10ετές να κερδίζει 2 μονάδες βάσης στο 1,56%. Οι αποδόσεις έχουν συμπληρώσει πέντε διαδοχικές εβδομάδες ανόδου καθώς κλιμακώνονται οι ανησυχίες ότι η ταχύτερη οικονομική ανάκαμψη θα δώσει ώθηση και στον πληθωρισμό τους επόμενους μήνες.

Η δημοπρασία 10ετούς ομολόγου του αμερικανικού δημοσίου για τη συγκέντρωση 38 δισ. δολαρίων, αργότερα το βράδυ (ώρα Ελλάδος), προσελκύει εξάλλου το ενδιαφέρον των επενδυτών, κυρίως όσον αφορά την πορεία των αποδόσεων.

Η μετοχή της Tesla σημειώνει άλμα 6%, ενώ εκείνη της Zoom Video σημειώνει άνοδο 3%. Το εμβληματικό ETF της Cathie Wood, Ark Innovation, σημειώνει άνοδο 3%, μετά το άλμα 10% της Τρίτης.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων αναμένεται εντός των ημερών να εγκρίνει οριστικά το πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης 1,9 τρισ. του προέδρου Μπάιντεν, μετά τις αλλαγές στις οποίες προχώρησε σε αυτό η Γερουσία, για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κορονοϊού.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, η General Electric Co. ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέληξε σε συμφωνία για τον συνδυασμό των δραστηριοτήτων μίσθωσης αεροσκαφών με την ιρλανδική AerCap Holdings NV. Η αξία της συμφωνίας υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 30 δισ. δολ.

Παράλληλα, η GE ανακοίνωσε ότι το Δ.Σ. θα προτείνει στους μετόχους το reverse split των μετοχών με σχέση 1 προς 8.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow Jones, 26 κινούνται με θετικό πρόσημο και 4 με αρνητικό. Των κερδών ηγούνται εκείνες των Walgreens Boots Alliance, Salesforce και Boeing, ενώ των απωλειών εκείνες των UnitedHealth, Coca Cola, Verizon.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι ο ετήσιος πληθωρισμός ενισχύθηκε στο 1,7% τον Φεβρουάριο από 1,4% τον προηγούμενο μήνα. Σε μηνιαία βάση ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 0,4%, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ.

Παράλληλα, ο δομικός δείκτης που δεν περιλαμβάνει τις τιμές ενέργειας και τα τρόφιμα αυξήθηκε κατά 1,3% σε ετήσια βάση και μόλις 0,1% από τον προηγούμενο μήνα.

Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Bloomberg έκαναν λόγο για μηνιαία άνοδο 0,4% και αύξηση 0,2% στον δομικό δείκτη. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης