Ανοδικά κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street για δεύτερη διαδοχική ημέρα, μετά το τριήμερο πτωτικό σερί που σημείωσε στις αρχές της εβδομάδας εν μέσω του έντονου προβληματισμού στις τάξεις των επενδυτών για τα σχέδια της Federal Reserve ενόψει της κλιμάκωσης του πληθωρισμού.

Οι επενδυτές αντλούν ώθηση σήμερα και από τα στοιχεία πουανακοινώθηκαν για τους δείκτες PMI σε μεταποίηση και υπηρεσίες, τα οποία επιβεβαίωσαν ότι η αμερικανική οικονομία παραμένει σε τροχιά ανάκαμψης. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της IHS Markit o σύνθετος PMI αναρριχήθηκε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI που καλύπτει τον κλάδο της μεταποίησης και τις υπηρεσίες εκτινάχθηκε τον Μάιο στις 68,1 μονάδες, σημειώνοντας νέο ιστορικό υψηλό μετά το ρεκόρ του Απριλίου στις 63,5 μονάδες, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της έρευνας της IHS Markit.

Σε αυτο το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones προσθετει περίπου 300 μονάδες ή 0,90% κινούμενος λίγο κάτω από τις 34.400 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,60% πέριξ των 4.180 μονάδων και ο τεχνολογικός Nasdaq καταγράφει μικρά κέρδη 0,20% λίγο πάνω από τις 13.500 μονάδες.

Σε εβδομαδιαία βάση ο Dow υποχωρεί κατά 0,4% και οδεύει για την τέταρτη εβδομάδα απωλειών στις τελευταίες πέντε. Ο ευρύτερος S&P 500 φαίνεται να διαγράφει τις απώλειες του 5νθήμερου και βρίσκεται στο +0,1%, ενώ ο Nasdaq κερδίζει 1,3%, έχοντας προηγουμένως συμπληρώσει τέσσερις διαδοχικές πτωτικές εβδομάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσον αφορά τις επιμέρους μετοχές η Nvidia σημειώνει άλμα 3% μετά την ανακοίνωση για split των μετοχών 4 προς 1.

Οι εταιρείες κρουαζιέρας καταγράφουν κέρδη μετά την ανακοίνωση της Carnival ότι ορισμένες εταιρείες θα συνεχίσουν τις κρουαζιέρες τον Ιούλιο. Η Carnival προσθέτει 1%.

Μικρά κέρδη καταγράφει η Netflix (+0,2%) με την εταιρεία να φέρεται πως βρίσκεται στη διαδικασία αναζήτησης υπευθύνου που θα αναλάβει την επέκταση της δραστηριότητάς της στον τομέα των βιντεοπαιχνιδιών, σύμφωνα με δημοσίευμα του ιστότοπου τεχνολογικών ειδήσεων The Information την Παρασκευή, το οποίο επικαλείται άτομα εξοικειωμένα με το θέμα.

Η Ford, η οποία δήλωσε την Πέμπτη ότι έχει 20.000 κρατήσεις για το νέο ηλεκτρικό pickup F-150, προσθέτει 1%, ενώ η Home Depot καταγράφει κέρδη  0,7% αφού η εταιρεία λιανικής ανακοίνωσε ένα νέο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους 20 δισ. δολαρίων.

Η Oatly, η οποία σημείωσε άλμα 18% την Πέμπτη στο ντεμπούτο της στον Nasdaq, σημείωνε άνοδο 6% στην προ-χρηματιστηριακή διαπραγμάτευση της Παρασκευής.

Παράλληλα, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την Ευρώπη έδειξαν επίσης ότι ο σύνθετος δείκτης PMI για τις υπηρεσίες και τη μεταποίηση σκαρφάλωσε τον Μάιο σε υψηλό 39 μηνών στις 56,9 μονάδες, αντλώντας ώθηση από τις υπηρεσίες που σκαρφάλωσαν σε υψηλό 35 μηνών. Ο μεταποιητικός δείκτης PMI υποχώρησε σε χαμηλό δύο μηνών στις 62,8 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, οι μεταπωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ μειώθηκαν για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Απρίλιο, καθώς η σημαντική έλλειψη ακινήτων οδήγησε τις τιμές σε υψηλό ρεκόρ.

Οι μεταπωλήσεις κατοικιών μειώθηκαν 2,7% στο ετήσια προσαρμοσμένο επίπεδο των 5,85 εκατομμυρίων τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνική Ένωση Realtors την Παρασκευή.

Οι οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από το Reuters προέβλεπαν ότι οι πωλήσεις θα σημειώσουν αύξηση κατά 2,0% στα 6,09 εκατομμυρίων τον Απρίλιο.

Η αγορά κατοικίας καθοδηγείται από τη ζήτηση για μεγαλύτερα και πιο ακριβά καταλύματα αφού η πανδημία COVID-19 ανάγκασε εκατομμύρια Αμερικανούς να εργαστούν από το σπίτι και να παρακολουθήσουν μαθήματα από απόσταση.

Από το μέτωπο των αποτελεσμάτων, η Deere & Co. ανακοίνωσε κέρδη και πωλήσεις που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, αν και προειδοποίησε ότι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα αναμένεται να αυξηθούν στο υπόλοιπο του έτους.

Καλύτερα των εκτιμήσεων ήταν και τα αποτελέσματα της Foot Locker Inc.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης