Με τον χειρότερο τρόπο εξελίσσεται η πολύκροτη πλέον υπόθεση της Folli Follie, η οποία από την Πέμπτη βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο αρνητικών εξελίξεων, ενώ από το πρωί βλέπει τη μετοχή της να βγαίνει προσωρινά από το ταμπλό του Χρηματιστηρίου, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να την κατηγορεί για ελλιπή στοιχεία και τους Κινέζους της Fosun να κάνουν δεύτερες και τρίτες σκέψεις για τη συνεργασία των δύο εταιρειών.

Η αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εταιρεία με την επωνυμία «Folli Follie Ανώνυμη Εμπορική Βιοτεχνική και Τεχνική Εταιρεία» ανακοίνωσε προς το επενδυτικό κοινό ότι ζήτησε «από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την αναστολή της διαπραγμάτευσης των κινητών αξιών της εταιρείας».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Mετά την εξακολουθούμενη και συντονισμένη διασπορά παραπλανητικών ειδήσεων, η οποία έχει δημιουργήσει αδικαιολόγητα ένα έντονα αρνητικό κλίμα για την εταιρεία μας, με σχετικό έγγραφο αίτημά της, ζήτησε σήμερα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την αναστολή της διαπραγμάτευσης των κινητών αξιών της εταιρείας μας, που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, προκειμένου να ολοκληρωθεί ο έλεγχος των οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας μας από την ανεξάρτητη ελεγκτική εταιρεία Ernst & Young, στη διάθεση της οποίας η εταιρεία μας ήδη θέτει όλα τα ζητούμενα στοιχεία».

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Αδυναμία παροχής στοιχείων δήλωσε η Folli Follie

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λίγη ώρα αργότερα, σε ανακοίνωσή της για την απόφαση να ανασταλεί η διαπραγμάτευση της μετοχής της Folli Follie στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διευκρινίζει ότι η εταιρεία δήλωσε αδυναμία παροχής των στοιχείων που είχαν ζητηθεί για τις οικονομικές καταστάσεις της.

Η σχετική προθεσμία από την Επιτροπή εξέπνεε σήμερα το μεσημέρι.

«Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προέβη σήμερα, πριν την έναρξη της διαπραγμάτευσης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, στην αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της Folli Follie A.E., μετά από επιστολή – αίτηση αναστολής διαπραγμάτευσης που απέστειλε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η εταιρεία.
Στην επιστολή αυτή η εταιρεία δήλωσε αδυναμία παροχής στοιχείων που αφορούν στις οικονομικές της καταστάσεις και για τον λόγο αυτόν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ζήτησε από το Χρηματιστήριο Αθηνών την αναστολή διαπραγμάτευσης» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Ποια είναι τα… εγκλωβισμένα funds στη Folli Follie

Η αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής της Folli Follie, την οποία ζήτησε η ίδια από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για να σταματήσει η ελεύθερη πτώση της, αφενός προσφέρει ένα «προσωρινό σωσίβιο» στην περαιτέρω κατάρρευσή της μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση -κάτι το οποίο μόνο το repοrt της Ernst & Young με τον επανέλεγχο των ενοποιημένων χρηματοοικονομικών καταστάσεων της εταιρείας για τη χρήση 2017 έχει τη δύναμη να κάνει- αφετέρου όμως οδηγεί δεκάδες ξένα funds σε κατάσταση «εγκλωβισμού».

Αυτό συνιστά ένα νέο πλήγμα στην αξιοπιστία του συνόλου του ελληνικού χρηματιστηρίου και δημιουργεί ένα πολύ κακό προηγούμενο, αφού προκαλεί τριγμούς και σε άλλες εισηγμένες εταιρείες οι οποίες έχουν σημαντική συμμετοχή ξένων funds στο μετοχολόγιό τους, καθώς οι ξένοι επενδυτές αρχίζουν να «μεταφράζουν» την έκθεσή τους στην ελληνική αγορά ως ένα επικίνδυνο στοίχημα.

Προς το παρόν λοιπόν, όσα funds έχουν συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της Folli Follie θα αναγκαστούν να περιμένουν μέχρι την ανακοίνωση του έλεγχου της ΕΥ, κάτι που θα πάρει αρκετό χρόνο, και έως τότε θα παρακολουθούν «παγωμένα» τις όποιες εξελίξεις.

Και όλα αυτά τη στιγμή που η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας έχει ήδη καταρρεύσει κατά 70% περίπου, από τότε που ξέσπασε η «μάχη» με το αμερικανικό fund QCM, το οποίο αμφισβήτησε τα οικονομικά της στοιχεία, ακριβώς πριν από τρεις εβδομάδες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα funds αυτά -με μικρή ή μεγαλύτερη συμμετοχή- ξεπερνούν τα… 100 και φτάνουν έως το Χονγκ Κονγκ αλλά και τη Σιγκαπούρη, ενώ το free float της FF Group διαμορφώνεται κοντά στο 50%.

Από αυτά, τη μεγαλύτερη συμμετοχή έχουν τα:
-Fidelity Management & Research Co.
-Vanguard Group
-Swedbank Robur Fonder
-Norges Bank Investment Management
-BlackRock Fund Advisors
-Asset Management NV
-Dorval Asset Management
-Global X Management Co. LLC
-Templeton Asset Management Ltd.
-Allianz Global Investors GmbH και
-Eastspring Investments (Singapore) Ltd.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης