Με θετικά πρόσημα κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street τη Δευτέρα σε συνέχεια των ρεκόρ της Παρασκευής, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν σε ένα ράλι στο τέλος το έτους, αφού οι αγορές διένυσαν με κέρδη μια τυπικά δύσκολη περίοδο και σε αναμονή της διήμερης σύσκεψης της Fed.

Ειδικότερα, ο Dow Jones σημειώνει κέρδη 157,27 μονάδων ή 0,44% στις 35.976,83 μονάδες, ο S&P 500 κερδίζει 6,93 μονάδες ή 0,15% στις 4.612,20 μονάδες και ο Nasdaq προσθέτει 25,4 μονάδες ή 0,16% στις 15.522,60 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά από έναν δύσκολο Σεπτέμβριο όπου ο S&P 500 υποχώρησε περισσότερο από 4%, ο δείκτης σημείωσε “άλμα” σχεδόν κατά 7% τον Οκτώβριο.

Ο Σεπτέμβριος αποτελεί συνήθως τον χειρότερο μήνα για την αγορά, με μέση πτώση 0,4% από το 1950, σύμφωνα με το Stock Trader’s Almanac.

Οι αγορές όμως συνήθως σημειώνουν κατά μέσο όρο κέρδη τον Οκτώβριο, αλλά ο μήνας είναι γνωστός για αξιοσημείωτες απώλειες, επομένως οι επενδυτές ήταν λίγο επιφυλακτικοί τον Οκτώβριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο η Wall “αποχαιρέτησε” τον Οκτώβριο με ρεκόρ και για τους τρεις δείκτες, ενώ οι S&P 500 και Nasdaq κατέγραψαν τους καλύτερους μήνες τους από τον Νοέμβριο του 2020.

Ο Dow σημείωσε άνοδο 5,8% τον Οκτώβριο, ενώ οι S&P 500 και Nasdaq ενισχύθηκαν σε ποσοστά 6,9% και 7,3% αντίστοιχα για τον μήνα.

Από την αρχή του έτους ο Dow έχει προσθέσει 17,03%, ο S&P 500 22,61% και ο Nasdaq 20,25%.

Η ροή εταιρικών αποτελεσμάτων κυριάρχησε τον Οκτώβριο. Περίπου οι μισές από τις εταιρείες του S&P 500 έχουν ανακοινώσει τα αποτελέσματα τριμήνου και πάνω από το 80% από αυτές έχουν ξεπεράσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Wall Street για τα κέρδη, σύμφωνα με τη Refinitiv.

Καθώς η ροή εταιρικών αποτελεσμάτων συνεχίζεται και αυτή την εβδομάδα, οι επενδυτές έχουν στο επίκεντρο και τη διήμερη σύσκεψη της Fed την Τρίτη και την Τετάρτη.

Σύμφωνα με το Reuters, η τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσει τη μείωση του μηνιαίου προγράμματος αγοράς ομολόγων ύψους 120 δισ. δολαρίων κατά 15 δισ. δολάρια ενώ το CNBC αναφέρει ότι αναμένεται να τερματίσει πλήρως το πρόγραμμα μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους.

Η Goldman Sachs αναθεώρησε την πρόβλεψή της κατά ένα χρόνο έως τον Ιούλιο του 2022 για την πρώτη – μετά την πανδημία – αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ, καθώς η επενδυτική τράπεζα αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός.

Ακόμη, οι επενδυτές αναμένουν τα σχόλια της Fed σχετικά με την αύξηση των τιμών καθώς ο πληθωρισμός βρίσκεται σε υψηλό 30 ετών.

Εν τω μεταξύ, η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν δήλωσε σήμερα πως δεν θεωρεί ότι η αμερικανική οικονομία υπερθερμαίνεται και ότι ενώ ο πληθωρισμός είναι υψηλότερος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, σχετίζεται με τα προβλήματα από την πανδημία του κορονοϊού, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Η Γέλεν προέβλεψε ότι οι περιορισμοί στην παροχή εργασίας και τα προβλήματα στον εφοδιασμό θα αμβλυνθούν καθώς η πανδημία τίθεται υπό έλεγχο, σημειώνοντας ότι η αύξηση στη ζήτηση για διαρκή αγαθά στις ΗΠΑ σημειώνεται σε μια περίοδο κατά την οποία είναι δύσκολο να προμηθευτεί κανείς κάποια από αυτά τα προϊόντα.

Στα επιχειρηματικά νέα, η Coca-Cola ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι προχωρά στην εξαγορά για τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας αθλητικών αναψυκτικών Bodyarmor έναντι 5,6 δισ. δολαρίων, στη μεγαλύτερη  εξαγορά της εταιρείας μέχρι σήμερα, σύμφωνα με το CNBC.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης