Οι τιμές των μετοχών παγκοσμίως αυξάνονταν σχεδόν 2% σήμερα, από τα χαμηλά επίπεδα σχεδόν τεσσάρων ετών, ενώ το δολάριο υποχωρούσε, καθώς οι επενδυτές στήριζαν τις ελπίδες τους στα πρωτοφανή μέτρα τόνωσης της οικονομίας από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) και άλλους υπεύθυνους για άσκηση πολιτικής για τη μείωση της έντασης στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων υποχωρούσαν ελαφρά μετά την ανακοίνωση του δείκτη υπευθύνων αγορών (PΜΙ) για τον Μάρτιο που αποκάλυψε την έκταση του αντίκτυπου που είχε η έξαρση του κορωνοϊού στις οικονομίες της Ευρωζώνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η οικονομική δραστηριότητα της Ευρωζώνης έκανε βουτιά, με τον PMI να υποχωρεί στο χαμηλό επίπεδο- ρεκόρ των 31,4 μονάδων από 51,6 μονάδες τον Φεβρουάριο.

Οι αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης δεν αντέδρασαν ιδιαίτερα στα στοιχεία αυτά. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς τίτλου μειώθηκε κατά 2 μονάδες βάσης στο -0,36%, ενώ σημείωνε άνοδο 4 μονάδων βάση πριν την ανακοίνωση των στοιχείων του PMI.

Αν και τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί, όπως η εξαγγελία της Fed για απεριόριστη αγορών ομολόγων, δεν θα μετριάσουν άμεσα το οικονομικό πλήγμα από την έξαρση του κορωνοϊού, θα γεμίσουν με περισσότερα δολάρια τις αγορές, επιτρέποντας στις εταιρείες, τα funds και τις τράπεζες να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση για να πληρώσουν τους πιστωτές, τους προμηθευτές και τους τελικούς επενδυτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η προοπτική αυτή δεν ενθουσίασε για πολύ τη Wall Street χθες, με τους βασικούς δείκτες της να καταγράφουν απώλειες 2-3%, αλλά το κλίμα βελτιώθηκε σήμερα, ενδεχομένως καθώς και άλλες κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις αναμένεται να ακολουθήσουν με μέτρα στήριξης.

Οι προθεσμιακές τιμές στη Wall Street υποδηλώνουν ότι οι μετοχές θα ξεκινήσουν στη σημερινή συνεδρίαση με άνοδο 4%, ενώ ένας πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών έκανε επίσης αντίστοιχο ράλι.

«Σήμερα υπάρχει ισχυρή ανάκαμψη που συνδέεται με την ανακοίνωση αυτού του πολύ μεγάλου όπλου από τη Fed» δήλωσε εκπρόσωπος χρηματοπιστωτικής εταιρείας. Υπήρχαν επίσης ενδείξεις προόδου στο Κογκρέσο για μία συμφωνία σε ένα πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας ύψους 2 τρισ. δολαρίων, με τον υπουργό Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, να ελπίζει ότι αυτή είναι πολύ κοντά.

Και άλλες χώρες ανακοινώνουν μέτρα – η αγορά της Νότιας Κορέας σκαρφάλωσε 8,6% μετά τον διπλασιασμό από την κυβέρνηση του σχεδιαζόμενου προγράμματος διάσωσης στα 100 τρισ. γουόν (80 δισ. δολάρια). Στην Κίνα, οι μετοχές στην ηπειρωτική χώρα σημείωσαν τα μεγαλύτερα κέρδη τριών εβδομάδων με μία αύξηση σχεδόν 3%, ενώ ο Nikkei εκτινάχθηκε 7%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση από τον Φεβρουάριο του 2016.

Ωστόσο δεν ήταν όλοι αισιόδοξοι ότι το θετικό κλίμα θα έχει διάρκεια, σημειώνοντας, για παράδειγμα, ότι τα κρούσματα από τον κορωνοϊό έχουν φθάσει τα 350.000 παγκοσμίως, ενώ η Κίνα κατέγραψε αύξηση των νέων κρουσμάτων που ήρθαν από το εξωτερικό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης