Έπειτα από 12 χρόνια καθυστερήσεων, αναβολών και δικαστικών προσφυγών, ολοκληρώνεται η Κτηματογράφηση στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας, στον δήμο της Αθήνας, ενώ σε επίπεδο συλλογής δηλώσεων σε όλη τη χώρα, το ποσοστό έχει φτάσει στο 65%. Αυτό έκανε γνωστό ο υπουργός ΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης από το δημαρχειακό μέγαρο, όπου συμμετείχε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του αρμόδιου υφυπουργού, Δημήτρη Οικονόμου, του δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη και της διοίκησης του Κτηματολογίου.

«Το γεγονός ότι η υπόθεση “Κτηματολόγιο” ουσιαστικά κλείνει στον δήμο Αθηναίων εκπέμπει και ένα μήνυμα αισιοδοξίας γενικά για το πώς θα προχωρήσει το Κτηματολόγιο. Η προσπάθεια θα ενταθεί τους επόμενους μήνες. Είμαστε αποφασισμένοι στο ΥΠΕΝ να είμαστε ένα υπουργείο απτών αποτελεσμάτων», δήλωσε ο κ. Κωστής Χατζηδάκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, όπως είπε, «τίποτε δεν μπορεί να πετύχει το Κτηματολόγιο μόνο του. Απαιτείται η συνεργασία όλων μας, των πολιτών, αλλά και των δήμων».

«Ο δήμος Αθηναίων νομίζω δείχνει τον δρόμο και για τους άλλους δήμους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ΥΠΕΝ, προσθέτοντας ότι η ολοκλήρωση του κτηματολογίου «θα είναι καλό νέο τόσο για την περιουσία όλων των Ελλήνων όσο και για το περιβάλλον».

«Μας πήρε σχεδόν 150 χρόνια αλλά πλέον η πόλη της Αθήνας, αποκτά Κτηματολόγιο. Και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, όχι μόνο γιατί διασφαλίζεται η ατομική περιουσία, αλλά και γιατί θωρακίζεται η περιουσία του δήμου Αθηναίων», τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως εξήγησε, «πρόκειται για περισσότερα από 1.100 ακίνητα, τα οποία αποτελούν ένα πολύτιμο εργαλείο για εμάς», ενώ επεσήμανε ότι «αυτό το πετύχαμε -και αυτό νομίζω είναι το μάθημα για όλους μας- αξιοποιώντας σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα».

Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, «στο τέλος του 2022 θα έχει κτηματολόγιο σε λειτουργία το 100% του Δήμου και το 95% του Νομού Αττικής». Όπως είπε, «το αδιέξοδο που έφεραν οι συνεχείς παρατάσεις έφτασε στο τέλος. Με την ολοκλήρωση της ανάρτησης στον μεγαλύτερο Δήμο της χώρας, σε συνδυασμό με τις άλλες αναρτήσεις που τρέχουν, στο τέλος του 2020 τα μισά ακίνητα της χώρας θα έχουν λάβει Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ)».

Ενώ, μόνο το 2% των γεωτεμαχίων είναι αγνώστου ιδιοκτήτη και μόνο 5‰ των δικαιωμάτων θα πάνε σε επιτροπή ενστάσεων, σύμφωνα με τον υφυπουργό.

Υπενθυμίζεται ότι η ανάρτηση ξεκίνησε την 1η Ιουνίου και ολοκληρώνεται την 1η Οκτωβρίου. Για πρώτη φορά όλη η διαδικασία πραγματοποιείται ψηφιακά. Όπως έγινε γνωστό, ήδη 2 στους 3 πολίτες ολοκλήρωσαν τον έλεγχο ψηφιακά και δεν επισκέφθηκαν το γραφείο στο Γαλάτσι.

Στη σύσκεψη έγινε αναλυτική παρουσίαση της εξέλιξης της Ανάρτησης στον Δήμο Αθηναίων από τον γενικό διευθυντή του Κτηματολογίου, Στέφανο Κοτσώλη με τη συμμετοχή του προέδρου, Δημήτρη Σταθάκη.

Οφέλη ολοκλήρωσης κτηματογράφησης

Τα οφέλη που αποκομίζουν οι πολίτες συνολικά, οι ιδιοκτήτες ακινήτων, ο δήμος Αθηναίων αλλά και οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές από την ολοκλήρωση της Κτηματογράφησης στην Αθήνα είναι πολλαπλά και οριζόντια.

• Κατοχυρώνεται με τον πλέον επίσημο τρόπο η ιδιοκτησία.

• Περιορίζεται δραστικά η γραφειοκρατία.

• Παρέχεται ένα βασικό εργαλείο στην Πολιτεία για την αποτελεσματικότερη προστασία του Περιβάλλοντος.

• Ενισχύεται η διαφάνεια και η ασφάλεια στη μεταβίβαση των ακινήτων. (Πλέον η μεταβίβαση ενός ακινήτου ή η απαλλοτρίωσή του θα πραγματοποιείται πολύ πιο γρήγορα καθώς μειώνεται δραστικά η γραφειοκρατία).

• Αναβαθμίζεται η αγορά ακινήτων.

• Διασφαλίζεται και οριοθετείται η δημόσια περιουσία και ο Δήμος έχει στα χέρια του πλέον ένα ισχυρό χωροταξικό εργαλείο για την ορθολογική οργάνωση και ανάπτυξη της πόλης.

• Προστατεύεται αποτελεσματικά η δημόσια περιουσία.

• Δημιουργείται ένα ξεκάθαρο πλαίσιο που διευκολύνει την προσέλκυση επενδύσεων στην αγορά κατοικίας αλλά και στις κατασκευές κτηρίων και υποδομών.

Τα συνολικά ιδιοκτησιακά δικαιώματα στην πρωτεύουσα είναι σχεδόν 1.300.000 και οι πολίτες ειδοποιήθηκαν από το Κτηματολόγιο με κάθε δυνατό τρόπο. Συγκεκριμένα, εστάλη ταχυδρομικά σε κάθε πολίτη η καταγραφή της ιδιοκτησίας του, ειδοποιήθηκαν όλοι οι ιδιοκτήτες με προσωπικό μήνυμα μέσω του TaxisNet, έγινε ολοκληρωμένη καμπάνια επικοινωνίας στο Διαδίκτυο, σε στάσεις λεωφορείων στο κέντρο και τις γειτονιές της πόλης και μέσω της στρατηγικής συνεργασίας με το δημοτικό Ραδιόφωνο ΑΘΗΝΑ 9,84.

Όπως τόνισε ό κ. Οικονόμου, όσοι δεν έχουν προχωρήσει στον έλεγχο της ιδιοκτησίας τους στην κτηματογράφηση της Αθήνας έχουν ακόμη περιθώριο 7 ημερών να το πράξουν μέσα σε μερικά λεπτά. Ήδη, οι πολίτες έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην πρώτη ψηφιακή ανάρτηση της χώρας, με περισσότερους από 100.000 να έχουν ελέγξει την ιδιοκτησία τους online και το 80% των αιτήσεων διόρθωσης να έχουν υποβληθεί ψηφιακά. Θα παραλαμβάνονται πάντως εκπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις και αιτήσεις διόρθωσης προδήλου σφάλματος μέχρι το τέλος Οκτωβρίου».

Επίσης, στη σύσκεψη, συζητήθηκαν και οι περαιτέρω δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ Κτηματολογίου και Δήμου Αθηναίων σε μία σειρά ζητημάτων όπως η επιβεβαίωση του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας από τα στοιχεία του Κτηματολογίου, η Οργανωμένη διαχείριση της Δημοτικής ακίνητης περιουσίας, η αξιοποίηση του Κτηματολογίου για τη βελτίωση του συστήματος αποκομιδής απορριμμάτων, η καλύτερη διαχείριση των κοινόχρηστων χώρων καθώς και η ταχύτερη ολοκλήρωση αναπλάσεων στη πόλη.

Με την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης στο δήμο της Αθήνας, οι ιδιοκτήτες ακινήτων εντός του Δήμου δεν θα κληθούν να ξαναδηλώσουν την ιδιοκτησία τους στο Κτηματολόγιο ή να προχωρήσουν σε εκ νέου έλεγχο της ιδιοκτησίας τους», ξεκαθάρισε ο κ. Κοτσώλης, και πρόσθεσε ότι απλοποιούμε διαδικασίες που έχουν ανάγκη οι ιδιοκτήτες όπως η διαδικασία μεταβίβασης ακινήτων».

Όπως είπε, «το Ελληνικό Κτηματολόγιο βρίσκεται εντός χρονοδιαγραμμάτων, με την ανταπόκριση των πολιτών τον τελευταίο ένα χρόνο, παρά την πανδημία, να είναι εντυπωσιακή».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης