«Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών χαιρετίζει τη μείωση κατά 80% του ενοικίου που πρέπει να καταβάλουν για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο οι επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή. Είναι αναμφίβολα ένα θετικό βήμα και αναμένεται να δώσει σημαντική ανάσα σε χιλιάδες επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους. Σίγουρα όμως δεν είναι αρκετό για να στηρίξει αποτελεσματικά τους οικονομικά πληγέντες από την πανδημία».

Αυτό σημειώνει σε δήλωσή του, για τη μείωση ενοικίου κατά 80% τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος αναφέρει ακόμη, στη δήλωσή του, τα εξής: «Περιμέναμε από τον πρωθυπουργό να ανακοινώσει περισσότερα μέτρα που να στοχεύουν στην συνέχεια της λειτουργίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προστατεύοντας έτσι και τις θέσεις εργασίας. Για παράδειγμα, δεν ακούσαμε τίποτα για το «κούρεμα» οφειλών, κοινό αίτημα φορέων και κοινωνικών εταίρων. Αν δεν υπάρξει έστω και μερικό «κούρεμα» με ταυτόχρονη γενναία ρύθμιση πολλών δόσεων για την αποπληρωμή των οφειλών που συσσωρεύθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας, είναι σίγουρο ότι πάρα πολλές επιχειρήσεις δεν θα καταφέρουν να ξανανοίξουν, ενώ και το δημόσιο θα χάσει τα όποια έσοδα από τις δόσεις.

Επίσης ένα μέτρο που μπορεί να στηρίξει το επιχειρείν και να προστατεύσει την απασχόληση, είναι η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών. Ούτε και για αυτό όμως υπήρξε κάποια αναφορά. Ένα βασικό ερώτημα που άφησε αναπάντητο η κυβέρνηση, είναι το πως επιχειρήσεις που δεν έχουν κανένα εισόδημα θα καταφέρουν να καταβάλουν το Δώρο των Χριστουγέννων στους εργαζομένους τους. Θυμίζουμε ότι η μη καταβολή του συνιστά ποινικό αδίκημα.

Δηλαδή υπάρχει σοβαρή περίπτωση να δούμε ανθρώπους να διώκονται ποινικά λόγω της οικονομικής αδυναμίας που προκάλεσε η πανδημία, κάτι που θεωρούμε ανεπίτρεπτο. Η πρόταση του Ε.Ε.Α. για την στήριξη των επιχειρήσεων και βέβαια την ενίσχυση των εργαζομένων, είναι να ακολουθηθεί η αντίστροφη μέθοδος από αυτή που εφαρμόστηκε για το Δώρο του Πάσχα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χωρίς τη λήψη στοχευμένων μέτρων, δεν υπάρχει καμία ελπίδα για την πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Και το κλείσιμο τους θα προκαλέσει αλυσιδωτές αρνητικές αντιδράσεις σε όλους τους τομείς , κάτι που πρέπει να σταθμίσει η κυβέρνηση».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης