Στο στόχαστρο των αμερικανικών αρχών μπαίνει η Κύπρος, ο φορολογικός παράδεισος των Ρώσων ολιγαρχιών, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal, καθώς όπως εξηγεί η Ουάσιγκτον θέλει να ελέγξει την δύναμη της Μόσχας στην Ευρώπη.

Μάλιστα, το δημοσίευμα αναφέρεται και στο παράδειγμα των αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ρώσου ολιγάρχη, Viktor Vekselberg.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως σημειώνει το πρακτορείο, αυτό το μικροσκοπικό νησί της Μεσογείου, το οποίο για μεγάλο διάστημα αποτελεί το αγαπημένο “πλυντήριο” των Ρώσων ολιγαρχών, μπαίνει πλέον στο στόχαστρο της αμερικανικής επίθεσης με τη διεύρυνση της λίστας κυρώσεων.

Για την Κύπρο, σημειώνει η WSJ, ο νέος κατάλογος κυρώσεων της Αμερικής ήταν η αρχή μιας εκστρατείας για την αλλαγή ενός παλιού επιχειρηματικού μοντέλου δεκαετιών, βαθιά εδραιωμένου στην οικονομική και πολιτική κουλτούρα του νησιού.

Σύμφωνα μάλιστα με το δημοσίευμα, είναι τόσα πολλά τα ρωσικά χρήματα που εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της Κύπρου, που αυτό το μικρό νησί των 1 εκατομμυρίου κατοίκων κατατάσσεται βάσει των στατιστικών στην πρώτη με διαφορά θέση της λίστας των μεγαλύτερων αποδεκτών ξένων άμεσων επενδύσεων από την Ρωσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μάχη για να αλλάξει το μοντέλο αυτό συνιστά ένα τεστ για την αμερικανική εξουσία στα πιο απόκρημνα μέρη του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ευρώπης, εκεί όπου ο ρωσικός πλούτος συγκρούεται με τους ρυθμιστικούς φορείς της Ουάσιγκτον στον τομέα που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει περιορισμένη εξουσία, το ξέπλυμα χρήματος.

«Οι ΗΠΑ και η Ρωσία βρίσκονται σε έναν οικονομικό πόλεμο και ο πόλεμος μαίνεται εκεί που συναντώνται οι δύο πλευρές», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, John Hourican, στη The Wall Street Journal.
«Αυτός ο χώρος είναι η Κύπρος», πρόσθεσε ο ίδιος.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο, οι ραγδαίες αυτές αλλαγές που περνούν μέσα από την Κύπρο αντανακλούν την προσπάθεια του Ντόναλντ Τραμπ να αποδυναμώσει το Βλάντιμιρ Πούτιν ασκώντας πιέσεις στους ολιγάρχες του.

Παράλληλα, σύμφωνα με την WSJ, κι άλλες χώρες μπαίνουν στο στόχαστρο των αμερικανικών αρχών για τους ίδιους λόγους, όπως Μάλτα και Λετονία, αλλά σε καμία περίπτωση τόσο έντονα όσο η Κύπρος.

Στις αρχές Μαΐου, λίγο μετά την επέκταση των αμερικανικών κυρώσεων στη Ρωσία, ένας αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ συναντήθηκε με τους κορυφαίους αξιωματούχους των ρυθμιστικών αρχών της Κύπρου, δείχνοντάς τους μια νέα λίστα με ονόματα Ρώσων ολιγαρχών που πιθανόν να υποστούν κυρώσεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης