Επανάσταση χαρακτήρισε το νέο σύστημα απονομής σύνταξης, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή τον ερχόμενο Ιούνιο, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN BEYOND.

Ο υπουργός έκανε εκτενή αναφορά στην ψηφιοποίηση όλων των υπηρεσιών που σχετίζονται με τις συντάξεις, οι οποίες θα “συστεγαστούν” υπό τον e-EΦΚΑ. Σύμφωνα με τον υπουργό, «στο τέλος του 2021, αρχές του 2022, τίποτε δεν θα είναι το ίδιο για τις συντάξεις».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μέχρι σήμερα, για να βγει μια σύνταξη ασχολούνταν τρεις υπηρεσίες: ένας φορέας για την επικουρική, ένας για το εφάπαξ και ένας για την κύρια σύνταξη. Πλέον θα ασχολείται μόνο ένας», σημείωσε ο κ. Βρούτσης, προαναγγέλλοντας ηλεκτρονική διασύνδεση του e-ΕΦΚΑ με όλα τα αρχεία του κράτους.

Στο ερώτημα πόσο θα χρειάζεται πλέον για να εκδοθεί μια σύνταξη, ο υπ. Εργασίας απάντησε ότι η ψηφιακή αίτηση θα συνεπάγεται άμεσης απάντησης, χωρίς να προσδιορίσει ακόμη τον ακριβή χρόνο που θα απαιτείται.

Σημειώνεται ωστόσο ότι το πρώτο βήμα θα γίνει την 1η Ιουνίου του 2020, με τον κ. Βρούτση να θέτει ως στόχο 1 στις 3 αιτήσεις για συνταξιοδότηση να γίνεται ψηφιακά. Μέχρι τα μέσα του 2021, ο στόχος είναι το 90% των συντάξεων να εκδίδεται ψηφιακά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πέρα από τις συντάξεις, ο Γιάννης Βρούτσης μίλησε ευρύτερα για το νέο ασφαλιστικό, εστιάζοντας στους ελεύθερους επαγγελματίες.

«Δεν ενδιαφέρει το κράτος αν ένας γιατρός έχει ένα ή δύο ιατρεία, το ενδιαφέρει να παίρνει μία εισφορά. Το επιλέγει ελεύθερα. Με απόλυτη ελευθερία ο κάθε επαγγελματίας θα μπορεί να επιλέγει στην αρχή κάθε έτους, μία από τις έξι κατηγορίες που έχουν μπροστά τους. Θα πρέπει να το ακολουθούν κατά γράμμα, γιατί ο e-ΕΦΚΑ θα βγάζει εκκαθαριστικά βάσει αυτού», ανέφερε.

Ο υπουργός Εργασίας έδωσε εξάλλου “οδηγίες” για το πώς πρέπει να κινηθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

«Υπάρχει κι ένα μυστικό, που είναι πολύ σημαντικό. Πού συμφέρει να πάει ο ελεύθερος επαγγελματίας. Όλους τους συμφέρει να πάνε στην πιο υψηλή ελεύθερη κατηγορία, γιατί θα πάνε σε υψηλότερη σύνταξη για δύο λόγους. Και μέσα από την ανταποδοτικότητα (με 30 χρόνια +1) και δεύτερον γιατί γίνεται πράξη ένα αίτημα ετών, για πρώτη φορά.

Ίδιες υπηρεσίες υγείας, ίδια εισφορά. Στους ελεύθερους επαγγελματίες, δίνεται η δυνατότητα, μετά τη δεύτερη κατηγορία, να υπάρχει πλαφόν στην εισφορά υγείας. Και τα χρήματα που έρχεσαι να καταβάλεις ως ελεύθερη κατηγορία στην ανώτατη κατηγορία (566), τα 500 θα πάνε στη σύνταξη. Άρα, όλοι έχουν συμφέρον να πάνε εκεί».

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, «η 13η σύνταξη δεν υπήρξε ποτέ, την επικαλέστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ. Παίχτηκε παιχνίδι στις πλάτες των συνταξιούχων».

Σε ό,τι αφορά τις επικουρικές συντάξεις, ο κ. Βρούτσης είπε ότι «αύξηση θα πάρουν εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι. Όσοι ξέρουν ότι τους έχει κοπεί στα 1.300€ κύρια κι επικουρική. Θα δουν άμεσα όλοι λεφτά, από 5 έως 200€ και μεσοσταθμικά περίπου 99,5€. Αυτό θα είναι το εύρος της επικουρικής».

«Έχουμε δύο πολύ σημαντικές κατηγορίες για τις κύριες συντάξεις. Ολοι όσοι μπουν στο νέο καθεστώς, που θα εργάζονται 30+1 χρόνια, θα απολαύσουν τις αυξήσεις του νέου νόμου. Όσοι είναι στον νόμο Κατρούγκαλου, που είναι υφιστάμενοι συνταξιούχοι εδώ και τρία χρόνια κι έχουν 30 χρόνια και 1 ημέρα, θα πάρουν κι αυτοί λεφτά».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης