ΒΕΘ: Οι «κόφτες» της ρύθμισης για τις 120 δόσεις θα αφήσουν πολλούς οφειλέτες εκτός

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 6 Μαΐου 2019, 16:48
ΒΕΘ: Οι «κόφτες» της ρύθμισης για τις 120 δόσεις θα αφήσουν πολλούς οφειλέτες εκτός

Την πεποίθηση ότι η ρύθμιση των 120 δόσεων δίνει ανάσα σε κάποιες, μόνον, περιπτώσεις οφειλετών, αλλά κατά τα λοιπά αποτελεί «κατ’ευφημισμόν ρύθμιση 120 δόσεων», εκφράζει ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), Αναστάσιος Καπνοπώλης, με σημερινή ανακοίνωση.

Κατά τον κ.Καπνοπώλη, με βάση το νομοσχέδιο που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή, οι επιχειρήσεις που αναζητούν ουσιαστική διέξοδο «θα έχουν ρύθμιση χρεών έως 18 δόσεις (αντί για 12 που αποτελεί την πάγια ρύθμιση) και σε εξαιρετικές περιπτώσεις για οφειλές από «έκτακτη αιτία» (π.χ. από φόρο κληρονομιάς) θα μπορεί να φτάνει και στις 30 δόσεις (αντί 24 που ισχύει παγίως)».

«Αξίζει να σημειωθεί», τονίζεται, «πως η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου ενθάρρυνε τους επιχειρηματίες να προτιμήσουν να μπουν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό με το επιχείρημα πως τους προσφέρει μεγαλύτερα οφέλη». Κατά τη διοίκηση του ΒΕΘ, η κατάσταση που επικρατεί είναι εκρηκτική, καθώς 4,1 εκατ. οφειλέτες, χρωστούν περίπου 104 δισ. ευρώ στην εφορία και 1,55 εκατ. οφείλουν 38,2 δισ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία.

«Δυστυχώς η νέα ρύθμιση απευθύνεται σε κάποιους οφειλέτες. Οι δύο βασικοί "κόφτες", εισοδήματος και περιουσίας, θα αφήσουν πολλούς οφειλέτες εκτός των ρυθμίσεων» αναφέρει ο κ. Καπνοπώλης υπογραμμίζοντας, μάλιστα, πως δεν έχει διευκρινιστεί τι θα ισχύσει για τους 80.000 «εγκλωβισμένους» οφειλέτες του πρώην ΟΑΕΕ που δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη λόγω οφειλών.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 6 Μαΐου 2019, 16:51