Αυστηρή κριτική σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για την παραχώρηση του «φορολογικού λογισμικού» του κράτους στην τρόικα άσκησε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, τοποθετούμενος επί του νομοσχεδίου για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση. Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι το κόμμα του ψηφίζει «ναι» επί της αρχής του νομοσχεδίου για το «έστω και μικρό ψηφιακό συμμάζεμα» του Δημοσίου, έκανε όμως λόγο για αναπαραγωγή απαράδεκτων καταστάσεων ως προς τον έλεγχο του φορολογικού λογισμικού και τη διαχείριση των εσόδων από την πώληση των συχνοτήτων 5ης γενιάς (5G).

Κατά την έναρξη της ομιλίας του, είπε ότι είναι θετικό το «συμμάζεμα» και η ομογενοποίηση των υπηρεσιών των υπουργείων και ότι η ευχέρεια της ψηφιακής συναλλαγής με το δημόσιο έπρεπε να γίνει εδώ και χρόνια. Παράλληλα κάλεσε την κυβέρνηση να προσχωρήσει παραπέρα: να απαγορευτεί σε κάθε υπηρεσία του Δημοσίου να ζητά από πολίτες και επιχειρηματίες όποια πληροφορία κατέχει άλλη υπηρεσία, είπε ο κ. Βαρουφάκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφερόμενος στα «απαράδεκτα» σημεία του νομοσχεδίου, είπε ότι η απουσία του φορολογικού λογισμικού από το νομοσχέδιο είναι σαν να θέλεις να συγυρίσεις το σπίτι σου και να έρχεται η τρόικα και να σου λέει «δεν μπαίνεις στο μπάνιο, στην κουζίνα και στο σαλόνι», και να σου λέει «μπορείς όμως να συγυρίσεις τον διάδρομο».

«Είναι δυνατόν το φορολογικό λογισμικό να είναι εκτός νομοσχεδίου; Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης να μην έχει πρόσβαση στο πιο σημαντικό λογισμικό της χώρας και να παραμένει η ΑΑΔΕ εξαρτημένη από την τρόικα; Είναι δυνατόν να υπάρχουν εταιρείες στη Σίλικον Βάλεϊ που μπορούν να πατάνε ένα κουμπί και το Υπουργείο Οικονομικών να μην έχει πρόσβαση στα φορολογικά στοιχεία των πολιτών;» αναρωτήθηκε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25.

«Όσο και να ξενίζει τον κ. Μητσοτάκη, είμαστε σε καθεστώς χρεοδουλοπαροικίας, που δεν επιτρέπει σε έναν ευσυνείδητο υπουργό, που έχει στόχο το συγύρισμα δημοσίου φορολογικού λογισμού, να το κάνει..» πρόσθεσε. Απευθυνόμενος στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ρώτησε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εάν συμφωνούν με την πρόταση του ΜέΡΑ25 να φύγει το φορολογικό λογισμό από την ΑΑΔΕ. «Είστε έτοιμοι να πάτε σε ρήξη με την τρόικα, ώστε το Δημόσιο να έχει πρόσβαση στο φορολογικό λογισμικό ή μήπως ο ριζοσπαστισμός σας εξαντλείται στο να σας αποδοθούν εύσημα, σε εσάς ή το ΠΑΣΟΚ του 2011, για όσα έγιναν στον τομέα της ψηφιακής πολιτικής;» ανέφερε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσο για τη δημοπρασία των συχνοτήτων 5Γ, είπε ότι δεν είναι άσχημο το 25% των εσόδων να πάνε σε ταμείο για τη στήριξη νεοφυών επιχειρήσεων, «αλλά, για να σας το επιτρέψει η τρόικα, σας αναγκάζει να πάρετε τις συμμετοχές 5Γ και να τις εντάξετε στο υπερταμείο που έχτισε ο ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο ελέγχει η τρόικα..». Εξέφρασε πάντως τον φόβο η Deutsche Telekom/COSMOTE και η Vodafone να ιδρύσουν, οι ίδιες, εταιρείες «start up» και να αντλήσουν τη μερίδα του λέοντος της χρηματοδότησης, να παραγάγουν εφαρμογές «με δικά μας λεφτά, και μετά να τις πουλήσουν σε υψηλές τιμές στους Έλληνες καταναλωτές… Δεν μπορεί κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση να μη νιώθετε τον εξευτελισμό της κατάστασης του χρεοδουλοπάροικου… Να μη έχετε την ευχέρεια να αξιοποιείτε εσείς τα χρήματα αυτά» είπε ο κ. Βαρουφάκης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης